Axxonen Properties tog in 70 miljoner via plattformen Tessin – nu lägger de ner

TessinAxxonen propertiesCrowdfunding

Jonas Björkman, vd Tessin. Foto: Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Småsparare har investerat närmare 70 miljoner kronor i bostadsutvecklaren Axxonen Properties lyxprojekt via crowdfoundingplattformen Tessin. Nu meddelar bolaget att de avvecklar hela sin verksamhet.

"Vi har gjort vårt yttersta, inklusive att försöka omförhandla avtalsvillkoren med säljaren och pröva alternativa affärsmodeller, tyvärr är vi nu i ett läge där vi måste lägga ner både projektet och vår verksamhet. Våra lägenheter är inte säljbara på ritning till kommersiellt gångbara marginaler i dagens marknad", skriver bolagets vd Markus Klasson i ett mejl till sajten E55.

I fjol erbjöd crowdfundingplattformen Tessin sina användare att låna ut pengar till Axxonen Properties bostadsprojektet. Axxonen skulle bygga på taket av en existerande byggnad på Kungsholmen i Stockholm.

Trots en minsta insats på 50 000 kronor var det många som nappade och totalt drog Tessin in 20 miljoner kronor till projektet.

Tessin har även sedan 2015 dragit in 50 miljoner kronor till Axxonen i utbyte mot preferensaktier i moderbolaget.

De har gett en årlig avkastning på 11 procent. Men de kvartalsvisa utbetalningarna har nu upphört, säger Tessins vd Jonas Björkman till Di digital.

Beskedet ges efter att dotterbolaget Axxonen Properties Management i förra veckan försattes i konkurs.

Jonas Björkman uppger att det är oklart om de som investerat i projektet via plattformen kan få tillbaka några pengar.

Läs mer