Sök

Ourgreencar utmanar Volvos bilpool – landar miljonavtal med Skanska

Volvo CarsOur green carbilpool

Från vänster: Mattias Vendel på Eon, Ourgreencars medgrundare Kenneth Falk och Thomas Droben samt Anders Derving, projektutvecklare på Skanska. Foto: Mikael Nilsson

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

De vill utmana bilgiganternas bilpooler.

En av de stora framtidstrenderna fordonsvärlden pratar om är bilpooltjänster. Tanken är att konsumenterna inte längre ska äga sina egna bilar utan prenumerera på en flotta av transportfordon. Både Volvo, Volkswagen och BMW har redan versioner av affärsmodellen ute på gatorna i Sverige.

En mindre uppstickare i sammanhanget är Malmöbolaget Ourgreencar. Skillnaden mellan startupen och de stora biltillverkarna är att Ourgreencar valt att satsa helhjärtat på elbilar istället för bensinbilar. Dessutom har man kompletterat bilflottan med elcyklar och elscootrar för de som föredrar det.

“Vårt affärsmässiga och politiska engagemang i el-fordonsfrågorna bidrar också till en snabbare utbyggnad av laddplatser och dess infrastruktur”, säger Kenneth Falk, medgrundare av bolaget.

En annan skillnad mellan Ourgreencar och de stora jättarna är även att startupbolaget riktar sin lösning till specifika bostadsrättsföreningar och inte hela städer i taget.

Nu meddelar Malmöbolaget att man precis landat ett tioårigt avtal med Skanska om att leverera en egen bilpool till ett fastighetsprojekt i Malmö. Avtalet rör två bilar och fyra “lådcyklar” – det vill säga eldrivna trehjulingar med ett stort flak.

Hur påverkas skalbarheten i modellen av att ni riktar er mot små grupper i taget?

“Det behöver inte bli så stor påverkan. Vi tror vi kommer ha hög beläggningsgrad på bilarna, bland annat eftersom de finns i direkt anslutning till fastigheten och för att vi gör hela introduktionsutbildningar till de som flyttar in för att underlätta användandet”, säger Kenneth Falk.

Exakt vad det innebär för ekonomiska möljigheter för Ourgreencar vill han inte avslöja annat än att det rör sig om miljonbelopp.

Som en del av det nya projeketet har man även slutit avtal med elbolaget Eon som står för laddinfrastrukturen.

Läs mer