Nu är det klart - svenska techbolaget CLX går till börsen

CLX
Nu är det klart - svenska techbolaget CLX går till börsen

FRÅN VÄNSTER HENRIK SANDELL, ROBERT GERTMANN, KRISTIAN MÄNNIK, JOHAN HEDBERG OCH BJÖRN ZETHRAEUS.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Källor: De börjar träffa investerare under nästa vecka för att sälja in noteringen.

I april berättade vi om Kista-bolaget CLX som blivit världsledande på hantering av SMS. Bolaget är en global leverantör av molnbaserad mobil telekommunikation för företag och mobiloperatörer. Under varumärket Symsoft utvecklar bolaget också infrastrukturlösningar till mobiloperatörer. Men det är hanteringen av företags-sms som driver tillväxten. Det kan handla om till exempel banker, flygbolag eller klädkedjor som vill kommunicera med sina kunder via sms.

I år kommer CLX att distribuera ca 5 miljarder företagsmeddelanden. Bolaget får betalt per sänt meddelande och de senaste åren har försäljningen ökat kraftigt.

Omsättningen det senaste räkenskapsåret, som slutadesista juni, omsatte bolaget 844 miljoner kronor vilket innebär mer än en fördubbling på två år. Rörelseresultatet före avskrivningar blev under samma period 93 miljoner kronor.

Björn Zethraeus och Johan Hedberg startade 2008 CLX tillsammans med Henrik Sandell, Kristian Männik, Robert Gerstmann och Kjell Arvidsson. De hade alla en bakgrund inom telekomindustrin, i de flesta fall på Ericsson. Det gjorde att de kände många av företrädarna för teleoperatörerna och de kontakterna skulle visa sig väldigt värdefulla.

“Vi kunde relativt snabbt få till avtal med flera stora operatörer eftersom vi från start hade ett stort kontaktnät. Folk litade på oss och med avtalen på plats kunde vi börja distribuera meddelanden och tjäna pengar”, sade finanschefen Björn Zethraeus till Breakit i vår artikel i våras.

Då uppgav Björn Zethraeus att börsen var ett av flera alternativ som övervägdes men nu kan Breakit avslöja att allt är klappat och klart för en notering.

Carnegie och Handelsbanken har anlitats som finansiella rådgivare i transaktionen och tidigare i veckan informerades en rad av bankernas större kunder om börsplanerna. Med start på måndag kommer utvalda investerare få bolaget presenterat för sig i en så kallade ”pre-marketing” inför noteringen som sannolikt kommer att ske under oktober på Stockholmsbörsen.

Prislappen på CLX är ännu inte annonserad men det mesta tyder på att marknadsvärdet kommer hamna på mellan 1 och 2 miljarder kronor, enligt våra källor.

Läs fler artiklar
LÄS MER