USA nästa för svenska betaljätten Bambora - investerar 1 miljard

Bambora
USA nästa för svenska betaljätten Bambora - investerar 1 miljard

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

”Vi har globala ambitioner", säger vdn Johan Tjärnberg.

Betaltjänsten Klarna har fått mycket uppmärksamhet för sin inbrytning på den Nordamerikanska marknaden men nu ger sig ytterligare en svensk spelare in i leken. Bambora är en sammanslagning av sex olika betalbolag och koncernen är idag den största svenska aktören räknat i omsättning. Tillsammans hanterar bolagen transaktioner till ett värde av över 400 miljarder kronor, varav 70 procent sker online. 

Så sent som för en vecka sedan köpte Bambora den norska transaktionsplattformen Dsafe - och nu är det dags igen.

Bambora aviserade på onsdagskvällen svensk tid att de förvärvat kanadensiska Beanstream som redan idag har drygt 20 000 nordamerikanska e-handlare på kundlistan. Prislappen hålls hemlig men samtidigt säger Bamboras koncernchef Johan Tjärnberg:

”Vi investerar runt 1 miljard kronor på att etablera oss i Nordamerika och merparten av pengarna går till det här förvärvet”.

När Breakit får tag på honom befinner han sig i Vancouver där affären precis blivit klar. 

”Vi har globala ambitioner och finns redan i Europa och Asien. Det här är ett stort steg för oss in i USA”, säger Johan Tjärnberg.

Tillsammans med det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital drog han upp riktlinjerna för det som idag är Bambora.

”Startskottet blev när vi köpte loss kortdelen Euroline från SEB i maj 2014. Det var en perfekt plattform att bygga vidare på”, säger Johan Tjärnberg.

Han var tidigare vd för betalbolaget Point som Nordic Capital då ägde. Sannolikt fick Nordic Capital blodad tand från den resan då investeringen i Point är en av deras bästa någonsin.

”Nordic Capital har en upparbetad kompetens inom hela betalningsindustrin som håller på att förändras i grunden i och med digitaliseringen och övergången till mobila betalningar”, säger Johan Tjärnberg.

Förra året omsatte Bambora 1 miljard kronor och i år växer verksamheten kraftigt både av egen kraft och med hjälp av förvärv.

”Fjolårets försäljning kommer vi slå med väldigt mycket i år”.

Har du shoppat färdigt nu eller kommer det ytterligare företagsköp?

”Generellt kommer vi inte vara lika aktiva på förvärvssidan. Nu har vi de delarna vi behöver för att växa vidare snabbt. Däremot investerar vi mycket i organisk tillväxt och kommer bara i Norden att anställa 70 till 80 personer i år”, säger Johan Tjärnberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER