Titta han snackar! Fingerprint-profilen tar bladet från munnen

Fingerprint Cards
Titta han snackar! Fingerprint-profilen tar bladet från munnen

Johan Carlström är i händelsernas centrum – igen. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Johan Carlström talar ut om åtalet, bråket kring ordförandeposten och varför skandalbolaget nu står inför ett lyft.

För ungefär två år sedan träffade jag Johan Carlström på börsraketen Fingerprints Stockholmskontor. Johan Carlström var då en av näringslivets mest eftertraktade intervjuobjekt efter att Fingerprint-aktien rusat som en skållad råtta på börsen samtidigt som sensor-bolagets försäljning mångfaldigats.

Johan Carlström var som storägare och tidigare vd i bolaget en person som både jag och en hög andra ekonomijournalister ville intervjua. Men trots att jag ägnade närmare två timmar åt att försöka charma Johan Carlström så tackade han vänligt men bestämt nej till en intervju. Och några större, publika framträdande har han heller inte gjort sedan vi sågs – tills nu.

Dessvärre sker det inte på Breakit utan i en intervju med kollegorna på Svenska Dagbladet. Surt, surt så klart – men jag hänger inte läpp utan kastar mig i stället över texten för att ge er de intressantaste citaten.

Sedan min misslyckade övertalningskampanj har Johan Carlströms rykte som bekant blivit en smula skamfilat (det var väl ärligt talat inte det bästa för två år sedan heller) och stora delar av intervjun kretsar kring detta.

“Det har gått ett mediedrev mot mig. Jag har en dotter som tar studenten och hon har läst rätt mycket skit om mig de senaste tre, fyra, fem åren”, säger Johan Carlström i intervjun där han vill se en “upprättelse”.

Johan Carlström står åtalad för sju fall av misstänkta insiderbrott i Fingerprint-aktien och rättegången mot honom inleds i november. Men Johan Carlström är inte orolig.

“Jag kommer aldrig att bli dömd för något. Det är jag 100 procent säker på”, säger han.

I morgon är det stämma i Fingerprint och Johan Carlström vill då ta över ordförandeklubban i bolaget. När de planerna blev offentliga så hoppade halva den nuvarande styrelsen av och Fingerprints revisor avsade sitt uppdrag. Som storägare i Fingerprint tyder dock allt på att Johan Carlström kommer att väljas som ordförande på stämman – och nu vill han få fart på bolaget igen även om det kan ta lite tid:

“Den som har störst volym driver prispressen och Fingerprint är störst. Det är så man driver konkurrenter out of business. Jag tror på en comeback på två-tre års sikt”, säger Johan Carlström och flaggar samtidigt för ett potentiellt uppköp av Fingerprint:

“Fingerprint är ett globalt teknikledande biometribolag, sedan Authentec köptes av Apple 2012. Nu finns en massa copycats och en hel del illegala kopior”, motiverar Johan Carlström varför Fingerprint skulle köpas upp.

Läs fler artiklar
LÄS MER