Postnords terminal som hanterar Kinapaket läggs ner

Postnord E-handelspaket från Kina
Postnords terminal som hanterar Kinapaket läggs ner

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT/Tomas Oneborg.

Caroline Englund

Reporter

När det kom som mest Kina-paket till Sverige öppnade Postnord en ny terminal i Örebro. I mars sysselsatte den närmare 250 anställda. Men nu läggs den ner.

I början av året fick Postnord i uppdrag att ta fram ett system för hantering av moms på paket från länder utanför EU.

Då damp det ner mellan 120.000 och 150.000 paket om dagen på Arlanda. De flesta av dem innehöll billiga prylar från Kina som köpts via appar som Wish och Ali express. Eftersom det inte fanns något system för att hantera momsen missade många kunder att betala in den och syftet med Postnords uppdrag var att ändra på det.

Systemet sattes ihop på bara några veckor och för att ha möjlighet att hantera det stora inflödet av paket hyrde Postnord en terminal i Örebro och anställde cirka 250 personer via ett bemanningsföretag. Postnord införde också en avgift på 75 kronor per paket för att finansiera sitt nya uppdrag.

Detta ledde till att intresset för att köpa prylar från Kina sjönk drastiskt och nu kommer endast cirka 15.000 paket om dagen till Arlanda.

Enligt Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman har personalstyrkan i Örebro redan mer än halverats. Delvis eftersom några av arbetsuppgifterna flyttats till andra terminaler men också på grund av det minskade inflödet av paket.

I veckan avslöjade Breakit att Postnord och den populära shoppingappen Wish har kommit överens om en ny lösning för att hantera momsen. Det innebär att momsen framöver kan tas ut direkt i samband med köpet av plattformen och att Postnords arbete blir betydligt mycket lättare.

Samtidigt har Postnord köpt in en scanningutrustning som kommer att minska det manuella arbetet betydligt vilket betyder att terminalen och personalen i Örebro blir överflödig.

“Vi har vetat hela tiden att terminalen i Örebro var en tillfällig lösning. Den kommer att stängas vid årsskiftet” säger Thomas Backteman till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER