Izettles rekordstora satsning på PR – tar hjälp av prestigebyrå

Izettles rekordstora satsning på PR – tar hjälp av prestigebyrå

Jacob De Geer, vd och grundare av betalsystemföretaget Izettle Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Det svenska betalbolaget Izettle vill växa i Storbritannien. Nu satsar bolaget miljoner på en rekordstor reklamkampanj i samarbete med reklambyrån Forsman & Bodenfors.

I slutet av augusti aviserade betalbolaget Izettle, grundat av Jacob de Geer och Magnus Nilsson för fem år sedan, att man fått in hela 570 miljoner kronor (60 miljoner euro) i riskkapital från sina investerare. 

Nu ska bolaget sätta sprätt på några av dessa miljoner.

I en ny reklamsatsning, som går under namnet "15 Seconds of Fame", uppmanas brittiska småföretagare som använder sig av Izettles betaldosa att skicka in videoklipp på sig själva och sina verksamheter.

Det vinnande klippet kommer Izettle därefter att kabla ut inför tv-tittare i hela Storbritannien.

"Jag vill inte säga en exakt siffra hur mycket det här kommer att kosta, men det rör sig om ett par miljoner", säger Johan Bendz, marknadschef på Izettle.

Marknadsföringskampanjen, som är bolagets största hittills, är en uppföljare på betalbolagets prisbelönta satsning "12 Hours" från förra året. Den gången hyrde bolaget en betallokal i centrala London och lät deras användare sälja sina produkter på bästa adress.

Precis som förra gången har man tagit hjälp av den svenska reklambyrån Forsman & Bodenfors.

"Vi har extremt höga ambitioner och krav på oss själva och tycker oss vara bäst på det vi gör. Då vill man även arbeta med de som samarbetspartners som är bäst på de gör", säger Johan Bendz.

Att bolaget väljer att genomföra sin satsning i just Storbritanninen ingen slump, förklarar Johan Bendz.

"Det är Europas största marknad vad gäller kortbetalningar. Det är en viktigt marknad för oss. I Sverige har vi kommit mycket längre med marknadspenetration och kännedom. Här är varannan kortläsare eller terminal en Izettle-läsare."

"Vi har mer kännedomsjobb att göra där borta."

När Izettle nyligen stängde sin finansieringsrunda leddes den av den amerikanska teknikjätten Intels investeringsgren och brittiska riskkapitalbolaget Zouk Capital. Även de andra tidigare stora institutionella investerarna i Izettle deltog i rundan vilket innebar att Hasso Plattner Ventures, Dawn Capital, Index Ventures, Northzone, Creandum och SEB Private Equity också skjutit till pengar. 

Enligt den ansedda brittiska affärssajten Financial Times värderades Izettle i den senaste finansieringsrundan till över 500 miljoner dollar eller dryga 4 miljarder kronor.

När Izettle tog in pengar för drygt ett år sedan värderades hela bolaget till motsvarande 1,9 miljarder kronor, enligt Wall Street Journal.

Läs fler artiklar
LÄS MER