Facebooks grundare Mark Zuckerberg kom lindrigt undan i EU-förhör

Facebook Sociala medier facebook
Facebooks grundare Mark Zuckerberg kom lindrigt undan i EU-förhör

Mark Zuckerberg på väg in till förhör i EU-parlamentet. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Facebooks grundare Mark Zuckerberg kom lindrigt undan när han frågades ut av EU-parlamentet på tisdagskvällen.

Mark Zuckerberg hade kallats till EU-parlamentet för att svara på frågor kring den så kallade Cambridge Analytica-skandalen där personuppgifter från 87 miljoner användare samlades in av analysföretaget Cambridge Analytica. Informationen användes sedan för att rikta politisk reklam till amerikaner åt Donald Trump under valrörelsen 2016.

EU-parlamentarikerna ville bland annat ha svar på hur Facebook arbetar för att förhindra att liknande saker händer igen, hur bolaget kommer att hantera GDPR (den nya lagen kring hantering av personuppgifter) och hur de arbetar med att förhindra spridningen av falska nyheter och propaganda.

Problemet med förhöret var att själva upplägget gjorde det väldigt enkelt för Mark Zuckerberg. EU-parlamentarikerna ställde sina frågor på rad och Facebookchefen kunde sedan välja vilka frågor han ville svara på.

Han valde bland annat att be om ursäkt för de läckta användaruppgifterna och berättade att bolaget kommer att klara de nya reglerna kring personuppgifter, som införs 25 maj, fint. Han berättade också att bolaget jobbar med artificiell intelligens för att hitta fejkade konton och propagandaspridning och att man ska fördubbla antalet personer som arbetar med säkerhet på Facebook till 20.000 under året.

Stora delar av detta arbete har Facebook dock redan gått ut med i ett blogginlägg som Breakit rapporterat om tidigare. Där framkom bland annat att bolaget sedan oktober 2017 har  raderat 583 miljoner fejkade konton, 21 miljoner nakenbilder och 3,5 miljoner inlägg med våldsamt innehåll.

Eftersom Zuckerberg hade möjlighet att ducka specifika frågor framkom inga direkta nyheter under förhöret. 

Läs fler artiklar
LÄS MER