Sök

Amuse utmanar skivbolagen – tar in 134 miljoner kronor

Amuse

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Det digitala skivbolaget Amuse fyller kassan – rejält.

Amuse, som beskriver sig som “nästa generations skivbolag”, är en svensk musikstartup som vill ersätta den gamla musikindustrins talangscouter med data-analys och algoritmer.

Bolaget låter bland annat artister ladda upp sin musik kostnadsfritt på exempelvis Spotify via sin app, och försöker därefter identifiera talanger och hits utifrån den lyssnardata som skapas.

”Vi bryter ner all data och kommer kunna förutspå om en låt kommer att bli en hit eller inte. Vi kannibaliserar verkligen på de befintliga skivbolagen om vi lyckas”, sade Diego Farias, vd och medgrundare till Breakit tidigare i år.

Nu står det klart att bolaget tar in 15,5 miljoner dollar – motsvarande 134 miljoner kronor – i riskkapital. Pengarna kommer från bland annat riskkapitalbolagen Lakestar och Raine Ventures.

Lakestar har tidigare investerat i bland annat Spotify och Klarna.

Enligt Diego Farias, vd och medgrundare av Amuse, tar bolaget in pengarna för att expandera sin tjänst till bland annat världens största musikmarknad – USA.

"Vi tar in mer för att fortsätta den här tillväxtresan som vi har påbörjat. Vi vill expandera och komma ut på fler marknader."

Vilka är era största utmanare?

"Vi har alltid haft en vision om att bli en global spelare så vi utmanar de stora skivbolagen. Vi är medvetna om vår storlek men satsar ändå på att utmana de riktigt stora bolagen."

Vad är ert mål 2018?

"Vi vill fortsätta växa vårt erbjudande och bevisa vår modell, sprida tjänsten och få fler användare."

Exakt hur det går rent ekonomiskt för Amuse i dagsläget framgår inte. Under bolagets första hela verksamhetsår, 2016, omsatte bolaget knappt 1 miljon kronor. 

"Vi expanderar storleksmässigt från 6 till 50 medarbetare sedan början av 2017 och har nu kontor i LA och en person i London", säger Diego Farias.

Amuse grundades i Stockholm 2015 av musik och teknikveteraner med bakgrund på bolag som Spotify, Universal Music och Warner Music.

Bolaget har tidigare tagit in kapital i flera rundor, och backas bland annat av världsstjärnan Will.I.Am.

Jon Mauno Pettersson har bidragit till denna artikel.

Läs mer