Sök

Lika som bär – därför tror jag att Natural Cycles blir nästa Spotify

Natural Cycles

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Breakits Towe Boström ser mer likheter än skillnader.

Alla känner till den svenska framgångssagan Spotify – men vilket svenskt bolag står närmast på tur att erövra världen?

Mitt svar är – Natural Cycles.

Paret bakom Natural Cycles, Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, har alla förutsättningar att bygga ett bolag av samma dignitet som Spotify. Det är i alla fall min fasta tro.

Men vad har egentligen en streamingapp och ett preventivmedel gemensamt, kanske du undrar?

Mer än man kan tro, faktiskt. Titta bara på de enorma marknaderna – både Spotify och Natural Cycles är aktiva inom traditionella branscher som utgörs av miljarder potentiella kunder.

Spotify utmanade de tunga skivbolagen och en musikindustri som kantades av problem. Streamingtjänsten lyckades förändra en hel industri genom att ge världen ett smidigare sätt att lyssna på musik.   

På samma sätt utmanar Natural Cycles den trögrörliga och känsliga preventivmedels-branschen. Vi lever i en tid där allt fler kvinnor vill ta kontroll över sina kroppar och undvika hormoner. Här har p-appen möjlighet att nå, och förändra, livet för miljontals kvinnor som söker ett naturligt alternativ.

I motsats till Spotify, som fortfarande går med förlust, tyngs inte heller Natural Cycles av artister och skivbolag som kräver ersättning. En årsprenumeration på Natural Cycles kostar 590 kronor. En passande modell då appen kräver regelbundet användning, men den långsiktiga lösningen minskar sannolikt också risken att användaren ger upp.

Det här faktorerna gör det lätt att skala upp affärsmodellen och p-appen har stora möjligheter att nå lönsamhet i takt med att användarantalet växer.

Det finns andra fertilitetsappar som utmanar på marknaden, men Natural Cycles är den enda appen som godkänts som preventivmedel. Ett försprång som gör att p-appen, liksom Spotify, har möjlighet att cementera sig som den starkaste spelaren på marknaden.   

Men är allt guld och gröna skogar då?

Nej, det finns såklart en hel del hinder att övervinna, som att förändra ett etablerat användarbeteende.

Jag var själv tveksam till konceptet när jag först hörde talas om det. Efter att dagligen ha knaprat p-piller på regelbundna (nåväl, någorlunda regelbundna) tider år efter år framstod Natural Cycles som en svårlöst ekvation vid första anblicken.

För användningen ter sig långt ifrån okomplicerad vid första anblicken, och p-appen ställer krav på utövaren. Du förväntas bland annat mäta din temperatur på regelbundna tider, och avvikelser som rubbad sömn och alkohol är faktorer som ska tas med i beräkningen.

Det är naturligtvis avgörande att läsa på, och Natural Cycles hemsida är full med information, men i dagsläget kan appen upplevas som komplicerad. Det ligger därför nära till hands att tro att användarantalet kommer att öka i takt med att den sannolikt blir lättare att använda framöver.

Den som utmanar med något nytt i en sådan känslig sektor som preventivmedel får dock räkna med att ha ögonen på sig – och smällen blir hård om det går fel.

Under de senaste månaderna har rapporterna om anmälningar rörande oönskade graviditeter rapporterats flitigt i medierna och appen utreds nu av Läkemedelsverket. Oavsett utfall har den hajpade p-appen dock fått sig en törn.

Grundaren Elina Berglund har dock envist upprepat att graviditeterna ligger inom det förväntade antalet och att inga preventivmedel är helt säkra. Vilket appen även varit tydlig med att kommunicera.  

Det här är en storm som Natural Cycles med största sannolikhet rider ut.

Och för er som undrar – ja, jag har bestämt mig för att bli testa appen.

Läs mer