Sök

Jag tar på mig dumstruten och försöker fatta vad som hände

IzettlePaypal

Stefan Lundell tar på sig dumstruten.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell gör en pudel efter Izettles miljardaffär.

Man kan inte ha rätt jämt.

För en vecka sedan skrev jag i en syrlig kommentar att Jacob de Geer skulle få det rejält svettigt att lyckas kränga in sitt förlustbolag Izettle för över tio miljarder kronor till investerarna.

I natt stod det klart att Jacob de Geer får nästan dubbelt så mycket betalt när Paypal köper hans baby.

Efter att först sett till att dumstruten sitter riktigt stabilt på mitt huvud är det nu dags att analysera vad som egentligen hände.

Till att börja med kan vi konstatera att allt gått mycket snabbt. Jacob de Geers huvudspår var verkligen att notera Izettle i Stockholm före sommaren. Men när planerna började läcka ut i media agerade Paypal likt en reptil och högg direkt.

“Det här måste vara en av de snabbaste affären i den här storleksordningen som någonsin gjorts”, konstaterar en person med god insikt i transaktionen som jag pratade med i morse.

Självklart har Paypal och Izettle långt tidigare haft en dialog. Men då har det, enligt min uppgiftslämnare, handlat om olika typer av strategiska samarbeten inte ett rakt uppköp.

För att ytterligare strö salt i mina egna sår kan vi konstatera att aktiemarknaden i alla fall i det korta perspektivet älskar affären. Paypal-aktien gick upp med nästan 2 procent efter att uppgifterna om köpet började sippra ut. Det innebär att Paypals marknadsvärde ökat med 15 miljarder kronor vilket ju inte är långt ifrån hela prislappen på Izettle.

Så vad är förklaringen till att Paypal kan hosta upp nästan dubbelt så mycket pengar som aktiemarknaden verkade vara beredda att betala?

I princip handlar det om två saker:

# Synergier. Med hjälp av Izettles kunder öppnas i praktiken stora delar av den europeiska och sydamerikanska marknaden upp för Paypal. Fortfarande ska jobbet göras men det är ingen tvekan om att Paypal här har en enorm potential som Izettle inte skulle kunnat kapitalisera på som ett fristående, noterat bolag.

# Amerikanska värderingar. Jämfört med Europa och Sverige är amerikanska investerare betydligt mer aggressiva. Det såg vi inte minst när Daniel Ek lyckades sätta Spotify på New York-börsen till en värdering som han aldrig skulle kunnat få i Stockholm. Om amerikanarna har rätt och vi, försiktiga européer har fel är en helt annan historia.

Men låt oss inte vara dysterkvistar en dag som denna. Det är stort att Jacob de Geer och hans medarbetare har lyckats bygga upp ett bolag värt över 19 miljarder kronor på åtta år. Jag lyfter på dumstruten från mitt huvud och säger stort grattis!

Läs mer