Här är Amazon-siffrorna som får svenska e-handlare att darra som asplöv

Amazon Postnord e-handel
Här är Amazon-siffrorna som får svenska e-handlare att darra som asplöv

Arne Andersson, e-handelsanalytiker på Postnord. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Amazon beräknas göra sitt intåg i Sverige redan i år. Då kan priserna rasa för alla.

När kommer Amazon? Den frågan har varit ständigt på tapeten det senaste året i e-handelssverige. Det senaste budet är att bolaget lanserar i Sverige i höst, innan Black friday.

Varför är frågan så viktig? På e-handelskonferensen SEBC, som Breakit är med och arrangerar, presenterar Postnord några förklarande siffror.

När Amazon lanserade sin tjänst i Australien tog det bara ett halvår innan e-handelspriserna föll med i snitt 16 procent över alla branscher. De inhemska handlarnas konkurrens dubblades samtidigt när kinesiska handlare gjorde sitt intåg genom e-handelsjättens plattform.

För att lyckas kan man dessutom vara tvungen att låta det amerikanska bolaget ta hela 50 procent av försäljningsvärdet.

“Det allra viktigaste på Amazon är ‘buy boxen’ (produktfönstret man får hos Amazon reds. anm.). Läs på allt ni kan om den”, uppmanade Postnords e-handelsanalytiker Arne Andersson publiken.

Det är just genom den här “köpboxen” hälften av försäljningsvärdet försvinner. För att prioriteras i sökflödet och få mer utrymme har Amazon olika kriterier. Den absolut viktigaste delen är att använda Amazons eget logistik sedan följer andra saker som positiva produktrecensioner, hur mycket marknadsföring man köper av Amazon och hur bra kundservice man har.

“Då gäller det att ha lite marginaler innan. Grossister och multibrandstores (e-handlare som bara säljer andras varumärken reds. anm.) kommer få det riktigt tufft”, sade Arne Andersson från scenen.

Högst risk bedömer Postnord att det är för de branscher Amazon är starkast på idag. Det handlar bland annat om kläder, leksaker och hemelektronik. Dagligvaruhandlare och apoteken ligger utanför riskzonen på kort sikt tror Arne Andersson.

När Breakit pratar med honom efteråt tycker han ändå inte att det är läge att ge upp. Företag med egentillverkade produkter, särskilt med en premiumkänsla har fortfarande bra möjligheter.

“Jag tycker inte man ska vara rädd men det blir en jäkla utmaning. Det går att vinna och det kommer även göra att e-handlarna blir bättre när Amazon ställer så höga krav. Det viktigaste här är kunskapen. Det funkar inte att lajja lite grann och lägga upp några produkter. Det gäller att ha lite startkapital man vågar satsa och riska”, säger Arne Andersson.

Amazon är inte heller den enda utmanaren för den svenska handeln.

Under sin presentation lyfte Arne Andersson fram två andra bolag som redan nu växer enormt i Sverige. Under första kvartalet 2018 handlade hela 21 procent av svenskarna via Wish, upp från 11 procent föregående år. För Zalando ökade andelen svenska kunder från 15 till 22 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER