Tech-profilerna om uppköpet: "Paypal kliver in på Klarnas domäner"

Izettle Paypal fintech
Tech-profilerna om uppköpet: "Paypal kliver in på Klarnas domäner"

Towe Boström

Reporter

Paypals miljarduppköp av Izettle är hetast i techvärlden idag – men hur går snacket bland Sveriges tech-profiler?
”Hoppas att Jacob får hålla i taktpinnen. Pris och värdering är ju mindblowing, money talks", säger Collector-grundaren Lena Apler.

Nyheten om att den amerikanska betaljätten Paypal betalar över 19 miljarder kronor för Jacob de Geers Izettle slog ned som en bomb i techvärlden.

Vi slog en signal till en rad startup-profiler för att höra hur de ser på affären. 

Tuva Palm, avgående teknisk chef på Nordnet: "Värderingen är ganska låg" 

"Grymt jobbat av Jacob och teamet. Mycket imponerande, det här var väldigt goda nyheter", säger Tuva Palm. 

Hon beskriver affären som fantastiskt bra för Sverige, och ett initiativ som stärker Stockholms plats som fintechhub. 

”Online möter fysisk retail. Jag tror vi kommer se stora synergier i det och det är egentligen åt det hållet vi ser marknaden gå”.

Tuva Palm beskriver Paypals och Izettles kombinerade produkterbjudande som unikt, och ett samarbete mellan två väldigt starka aktörer. 

”Givet det så tror jag värderingen av Izettle egentligen är ganska låg med tanke på vad de kommer kunna skapa ihop”, säger Tuva Palm.

Tuva Palm menar att det alltid finns risker att gå samman med ett stort amerikanskt bolag. Hon ser dock ingen risk för att PayPal drar ned på innovationstakten.

”Däremot finns det en risk att viss verksamhet flyttar utanför Sverige. Men Izettle är så starka och innovativa att jag snarare tror att pendeln går åt andra hållet", säger Tuva Palm. 

Kommer vi att se liknande uppköp framöver? 

"I det här klimatet där det bildas väldigt många kreativ startups kommer det ske allianser av många små bolag som kommer bli större", säger Tuva Palm. 

Lena Apler, affärsängel och grundare av Collector Bank: "Synd att Sverige tappar en unicorn" 

Lena Apler säger att hon förstår logiken i att Izettle säljs till Paypal – men vill inte riktigt jubla.

”Synd att Sverige tappar en spännande unicorn”, säger Lena Apler.

Hon menar att det inte är fullt lika kul att bli ett amerikanskt dotterbolag.

”Hoppas att Jacob får hålla i taktpinnen. Pris och värdering är ju mindblowing, money talks", säger Lena Apler.

Aage Reerslev, medgrundare Wrapp: “Det här ändrar spelplanen i Europa för företag som Klarna”

Aage Reerslev har följt bolaget på nära håll nästan sedan start, under 2011 satt Wrapp i samma lokaler som Izettle på Kungsgatan i Stockholm.

“Den första reaktionen var som för de flesta som känner Jacob och gänget: Wow, grattis. Det är fantastiskt bra, de har gjort en imponerande resa”.

“Sedan är frågan hur det påverkar communityn i Stockholm. Är det bra eller inte? Det beror på hur Paypal agerar på sikt, var de väljer att investera i Izettle långsiktigt”, säger han.

Enligt Aage Reerslev är Klarna ett bolag som kan få det mer svettigt i och med uppköpet.

“Det här är första gången ett stort amerikanskt fintechbolag tar betydande steg in i Europa, som jag förstår det är det ett sätt för Paypal att expandera mot Europa även med sina andra lösningar. Det innebär att Paypal kliver in på Klarnas domäner och ändrar spelplanen”.

Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner: "Många ögon riktas hit". 

”Det är jättehäftigt och det visar hur snabbt det går nu. Jag tror det kommer hända lika mycket de närmsta fem åren mot finansiella konsumenttjänster som det gjorde de senaste 30 åren”.

Nicklas Storåkers understryker att den höga värderingen visar hur mycket PayPal tror på Izettle.

Vad betyder det för Sverige som fintechland och Stockholm som staruphub?

”Politiker titta hit! Här kommer 19 miljarder från utlandet rätt in till Sverige. Det är en hel del svenska ägare och kapitalinflöde in till Sverige. Om man lyckas facilitera svenska nystartade bolag gällande optionsprogram, villkor och anställning kan man attrahera oerhört mycket kapital”.  

Kommer vi se liknande affärer framöver?

”Det är ingen tvekan om det. Sverige har väldigt många bra nystartade bolag och bolag som kommit ganska långt. Det är inga tvivel om att många ögon riktas hit". 

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify: "Sverige har fantastiska förutsättningar"

”Det här visar att det finns ett stort intresse för svenska fintechbolag och att Sverige har fantastiska förutsättningar för att skapa stora bolag inom fintech”, säger Erika Eliasson. 

Hon säger att affären även visar att det finns väldigt många duktig entreprenörer här och att detta sätter ett ljus på Stockholm och Sverige vilket är fördelaktigt för andra aktörer i branschen.

Erika Eliasson tror att vi kommer att fortsätta se ett stort intresse för svenska startups och menar att det finns en bra grogrund för kommande större affärer.

"Det är intressant att stora amerikanska företag ser att företag från Sverige, som är ett såpass litet land, är så attraktiva att investera i", säger Erika Eliasson.

Johanna Ekström har bidragit till den här artikeln

Läs fler artiklar
LÄS MER