Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Därför köper Paypal upp Izettle

Artikel bild
Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Den amerikanska betaljätten Paypal bekräftar att bolaget köper svenska Izettle. Värderingen är svindlande – men bortsett från det är affären logisk.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Det blev ingen börsnotering av Izettle. I stället hamnar bolaget i amerikansk ägo – och blir i stället en mycket tydligare konkurrent till både Klarna och USA-baserade Square. Om du missat själva nyheten kan du läsa den här.

Anledningar till att Paypal köper Izettle
 

1. Högst bud. I samband med börsnoteringen har en värdering på 10 miljarder kronor diskuterats för Izettle. Nu blev det nästan det dubbla. Att det gick att få mer betalt utanför börsen spelade sannolikt mer roll än något annat.

2. Bolagen kompletterar varandra geografiskt. Paypal är urstarka i USA medan Izettle har verksamhet i Europa, Mexiko och Brasilien. De kompletterar också varandra...

3...tekniskt. I den meningen att Izettle är starka på betalningar i fysiska butiker och restauranger medan Paypal är ett företag för e-handelsbetalningar. På det här sättet kan Paypal utmana branschkollegan Square (som är ungefär som Izettle i USA fast mycket större).

Vem är vinnare på affären?

Izettles grundare och de riskkapitalister och andra investerare som ägt aktier fram tills nu, förstås. De får 19 miljarder.

Och vilka är förlorarna?

Konkurrenter som Square och i lägre grad Klarna får en tuffare motståndare med större storlek.

Rådgivarna som hade tänkt få ta Izettle till börsen får inte göra det nu, och missar trevliga intäkter som de nog hade väntat sig.

Stockholm och Sverige blir bas för ännu ett amerikanskt dotterbolag i stället för ett fristående svenskt börsbolag, vilket är ett minus.

Läs mer