Doktor24:s AI-bot ska vinna vårdkriget – "Bygger bort den mänskliga faktorn"

Doktor24

Jacob Stedman, medgrundare av Doktor24. Foto: August Berg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

En digital sjuksköterska byggd med hjälp av smarta algoritmer och maskininlärning. Är det framtiden för svensk vård?

I dag kan du både chatta och ha videomöten med din doktor över nätet, där Kry och Min Doktor utgör de största spelarna på banan. 

Men de är långt ifrån ensamma.

Investor-backade Doktor24 är en av aktörerna som tagit upp kampen med de stora nätläkarna – och till sin hjälp har bolaget en så kallade "AI-sjuksköterska". 

”Ett antal sjukskötersketjänster skulle krävas för att göra det vår bot gör, så det är ganska tydliga besparingar för samhället och vårdcentraler”, säger medgrundaren Jacob Stedman.

På Doktor24:s hemsida möts du av en chatt-bot som ställer en rad frågor om din hälsa, samt följdfrågor som baseras på dina svar. Den använder bland annat maskininlärning för att besluta om du behöver vård och huruvida du ska träffa en läkare på nätet eller hänvisas till fysisk vårdcentral.

Nätläkaren skiljer sig från många digitala vårdgivare genom kopplingen till den fysiska vården. Doktor24 kan nämligen slussa patienterna vidare till ett 50-tal vårdcentraler som är anslutna till tjänsten idag.

Något medgrundarna Daniel Johansson och Jacob Stedman menar leder till ökad tillgänglighet, kostnadseffektivitet och noggrannhet i vården. 

De pekar exempelvis på att många regioner i dag har svårt att locka sjuksköterskor till telefonrådgivning, som tenderar att vara en tung syssla. I dagsläget är AI-sjuksköterskan byggd för att kunna hantera tusentals patienter samtidigt. 

”Vi har ingen marginalkostnad egentligen. Vi hanterar redan lika många patienter som ett litet landsting gör i Sverige", säger Daniel Johansson.

Hur många är det?

”Det är ett femsiffrigt antal chattsamtal varje månad”.

Men är en bot verkligen lika pålitlig som en mänsklig sjuksköterska?

”Det är klart det finns mänskliga fördelar som att lyssna på andning, bedöma allmäntillstånd och den kliniska erfarenheten. Skillnaden är att vi bygger bort den mänskliga faktorn. Om du beskriver ett besvär får du alltid samma svar vilket skapar förutsägbarhet och kvalitet”, säger Jacob Stedman.

På frågan om hur man garanterar att AI-sjuksköterskan inte gör felbedömningar svarar Jacob Sedman att Doktor24 lyder under samma regler och hanteringar av avvikelser som sjukvården i allmänhet.

”I en värld där man behandlar många människor kommer vissa rekommendationer vara mindre bra, mindre hjälpsamma eller till och med fel. Liksom alla vårdgivare tar vi vårt ansvar”.

Enligt Jacob Stedman har inga avvikelser rapporterats ännu och han menar att man kan få en minst lika bra bedömning genom boten.

”Vill du prata med en AI-sjuksköterska som kombinerar hela det samlade regelverket i sjukvården för bedömning eller med en nyexaminerad sjuksköterska?”,  frågar sig Jacob Stedman.

Läs mer