Ny statistik från Postnord: Nu nobbar svenskarna Kina-paketen

Postnord E-handelspaket från Kina
Ny statistik från Postnord: Nu nobbar svenskarna Kina-paketen

Postnords e-handelsanalytiker Carin Blom ser en kraftig dipp i handeln från Kina. Foto:TT/Preesbild

Caroline Englund

Reporter

Andelen svenskar som e-handlar från Kina har sjunkit rejält sedan januari i år.

Det visar ny statistik från e-handelsbarometern som Postnord ger ut i samarbete med Svensk digital handel och HUI Research.

E-handeln ökade med 17 procent under årets första kvartal och svenskarna handlar nu på nätet för sammanlagt 67 miljarder kronor från svenska e-handelsbolag. Men var sjätte e-handelskrona totalt sett går till utländska aktörer. Sammanlagt handlar det om 13 miljarder om året.

Svenskarnas favoritland att handla från är fortfarande Kina. Men andelen svenskar som väljer att handla därifrån har sjunkit sedan januari i år.

Idag kommer det cirka 15.000 paket per dag från Kina. Det ska jämföras med mellan 120.000 och 150.000 som kom varje dag i höstas.

“Vi ser en kraftig dipp från januari till mars i år och det som vi tror har påverkat är de nya reglerna kring moms och avgiften som tas ut i samband med det”, säger Postnords detaljhandelsanalytiker Carin Blom till Breakit.

Breakit har i flera artiklar berättat om att Postnord sedan den första mars tar ut en avgift på 75 kronor per paket. Avgiften har de lagt på eftersom de fått i uppdrag av Tullverket att se till att konsumenter betalar moms på prylar som beställs till Sverige från länder utanför EU. 

“Man kan ju säga att det blev en väldigt tydlig reaktion från konsumenterna. Vi får se om den här dippen håller i sig,” säger Carin Blom och fortsätter:

“Den största anledningen till att många handlar från Kina är att varorna är billiga och det är de ju i de många fall ändå trots moms och avgift."

I samband med den drastiska minskningen av paketinflödet har Postnord minskat personalstyrkan i Örebro, som arbetat med hanteringen sedan 1 mars, betydligt. 

Enligt Postnord har 56 procent av de kunder som beställt varor från Kina betalat avgift och moms. De ska också ha fått sina varor. 400.000 paket väntar nu på att skickas tillbaka till Kina. Snittvärdet på paketen som skickas tillbaka ligger på cirka 25 kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER