Sök

Var femte kund har bytt bank senaste tre åren

Bank

Jeanette Carlsson Hauff, rapportförfattare. Foto: Handelshögskolan i Göteborg.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Bolåne-utmanarna får bankerna att svettas – men även konsumenterna sätter press på de stora drakarna.

De senaste månaderna har Breakit rapporterat flitigt om nya uppstickare på bolånemarknaden. Aktörer som Hypoteket, Stabelo och Enkla försöker alla ta upp kampen med storbankerna om de lukrativa bolånen.

Nu visar en ny rapport från Konkurrensverket, som Aftonbladet rapporterat om, att bankerna även pressas mer från konsumenthåll. De senaste tre åren har 20 procent av kunderna bytt bank helt eller delvis. För tio år sedan låg samma siffra på ungefär 15 procent.

“Det här är jättebra och hela ursprunget till att vi ville göra rapporten. Det är viktigt att inte stanna kvar i en bankrelation som inte ger bästa kundrelationen och bankräntan. Det är viktigt att shoppa runt”, säger  Jeanette Carlsson Hauff, civilekonom, som tagit fram forskningsrapporten, till Aftonbladet.

Tidigare har det varit en välkänd sanning att man får lägre räntor av att samla alla sina banktjänster hos en bank. Den nya rapporten visar nu bankernas dagar med totalkunder snart kan vara räknade. Andelen kunder med endast en bank sjönk från 61 procent 2009 till 47 procent 2017.

“När jag har frågat om vilken bank som är huvudbank är det mycket mindre skillnad. Min aning är att kunderna komplettera med en bank som inte tar lönekontot. Man kompletterar med mindre aktörer för ett speciellt syfte för exempelvis aktiehandel eller bolån”, säger Jeanette Carlsson Hauff, till tidningen.

Läs mer