Dags att rappa på – snart kan bidraget till elcykel ha tagit slut

Breakit - Dags att rappa på – snart kan bidraget till elcykel ha tagit slut

Bidraget för att köpa elcyklar kan ta slut. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Bidraget för att köpa elcykel är enormt populärt – nu kan budgeten ta slut.

Det är nog inte många som har missat att det sedan februari går att söka bidrag när du köper elcykel. Som mest kan du få 10.000 kronor av staten när du köper en cykel med lite extra tryck i.

Men det gäller att skynda på. Ansökningarna om att få bidraget strömmar in till Naturvårdsverket – just nu kommer det in 2.000 ansökningar varje vecka.

"Söktrycket har varit gott och verkligen kickat i gång den här sista månaden," säger Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten vid Naturvårdsverket till Expressen. 

Men nu finns det en risk att pengarna ta slut. Budgeten för bidrag till elfordon (du kan ansöka om du har köpt elmoped, elmotorcykel eller elhandikappfordon också) ligger på 350 miljoner.

Av dem har 137 miljoner redan betalats ut. 

Med den rasande takt som bidragsansökningarna kommer in med kan det snart vara tomt i kassakistan. Hinner du inte innan pengarna är slut hamnar du på en väntelista inför nästa år. Men då är det är inte alls säkert att de får några pengar.

"Vi är väldigt beroende av valutgången eftersom alliansen har sagt att den här typen av bidrag inte ryms i deras budgetar. Förutsatt att det blir samma regering som nu så kommer den här satsningen att pågå under tre år", säger Tomas Hallqvist.

Läs fler artiklar
LÄS MER