Porrbilder, våld och fejkkonton – här är allt som Facebook rensat bort

Breakit - Porrbilder, våld och fejkkonton – här är allt som Facebook rensat bort

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Steven Senne/P Photo/Matt Rourke.

Caroline Englund

Reporter

583 miljoner fejkade konton, 21 miljoner nakenbilder och 3,5 miljoner inlägg med våldsamt innehåll. Det har Facebook rensat bort sedan oktober förra året.

Facebook har varit i rejält blåsväder den senaste tiden i samband med att personuppgifter från 87 miljoner användare har samlats in av analysföretaget Cambridge Analytica. Informationen användes sedan för att rikta politisk reklam till amerikaner åt Donald Trump under valrörelsen 2016.

Nu väljer bolaget att öka transparensen i en annan fråga. Nämligen hur bolaget arbetar med att radera olämpligt innehåll.

“Vi får ofta frågor om hur vi bestämmer vad som är tillåtet på Facebook och hur mycket dåligt innehåll som ligger ute på vår plattform. Idag släpper vi siffror på hur mycket innehåll vi tar bort så att ni själva kan bedöma våra insatser”, skriver bolaget i ett blogginlägg.

Innehållet har raderats mellan oktober 2017 och mars 2018 och täcker 6 områden: våld, nakenhet och sex, terroristpropaganda,hat, spam och fejkade konton.

Här är ett urval av vad som tagits bort från plattformen.

# 837 miljoner inlägg som bedöms som spam.

# 583 miljoner fejkade konton (men bolaget bedömer själva att mellan 3 och 4 procent av alla konton fortfarande är fejk).

# 21 miljoner nakenbilder.

# 3,5 miljoner inlägg med våldsamt innehåll.

# 2,5 miljoner inlägg med hatpropaganda. Här skriver Facebook att deras tekniska lösningar fortfarande inte fungerar för att hitta den typen av innehåll. För att upptäcka hatpropaganda måste inläggen fortfarande granskas manuellt.

Facebook skriver att de fortfarande har mycket kvar att göra när det gäller att förhindra att olämpligt innehåll sprids via deras plattform. Bolaget medger också att det fortfarande dröjer flera år innan man kan förlita sig att artificiell intelligens sköter rensning av den typen av innehåll på egen hand.

Läs fler artiklar
LÄS MER