Uppgifter: Facebook utvecklar app för virtual reality i mobilen

Facebook Google VR
Uppgifter: Facebook utvecklar app för virtual reality i mobilen

Foto t.v: Flickr/Maurizio Pesce, foto t.h: Flickr/Denis Dervisevic

Jonas de Lange

Reporter

Nu satsar Facebook på VR-upplevelser i mobilen - kan hota svensk startups i sektorn.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal arbetar nu Facebook med en egen videoapp för VR-video till mobilen. Apputvecklingen ska enligt de anonyma källorna vara i ett tidigt stadie och något lanseringsdatum har inte presenterat.

VR-branschen har exploderat de senaste par åren och triggades igång av Facebooks uppköp av startupen OculusVR för 16 miljarder kronor (2 miljarder dollar). Oculus ligger i högkvalitetssegmentet och är gjord för tyngre dataspel men nu satsar Facebook alltså även mobilt.

Vi har tidigare gjort en kartläggning av de svenska bolagen i branschen. Facebooks app kan potentiellt vara en stort bakslag för bolag som Moggles och Evomade som tillverkar VR-brillor för just mobiltelefoner om det inte är så att appen kräver just ett sådant headset som de båda bolagen tillverkar.

Även Google satsar stort på VR-branschen och lanserade sitt headset för mobiler, Cardboard, förra året. Kanske ska Facebooks nya app ses som en konkurrent till pappbrillorna. Google har samtidigt andra satsningar i VR-segmentet. I våras presenterade de en ny kamerarigg med 16 actionkameror som tillsammans kan filma 360 grader. Dessutom investerade de närmare 4,5 miljarder kronor (542 miljoner dollar) i VR-startupen Magic Leap förra året.

Facebook har avböjt en förfrågan att kommentera uppgifterna till Wall Street Journal.

Läs mer

Google gör nytt VR-headset - med plast istället för pappskivor

Så hög lön har de anställda på Facebook och Google – i Sverige

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER