Sök

Wayke och Telia i ny allians – satsar på uppkopplade bilar

TeliaWayke

T.h: Pär Bäck, medgrundare av Wayke. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Telia vill konkurrera med Jens Nylanders startup Automile.

Uppkoppling av fordon till molntjänster är en av de stora pågående trenderna i transportbranschen. Ett av de mest kända bolagen inom uppkopplade fordon i Sverige är Automile – bolaget som hjälper företag att hålla bättre koll på sin fordonsflotta. Automile drivs av Jens Nylander som tidigare har grundat MP3-spelarbolaget Jens of Sweden.

I Sverige finns även bilförsäkringsstartupen Paydrive och telekomjätten Telias lösning Sense, som ger konsumenter möjlighet att koppla sin kördata till en rad olika tjänster.

Nu inleder Telia ytterligare en satsning på att koppla upp fordon.

Tillsammans med bilplattformen Wayke ska Telia nu göra fler fordon uppkopplade. Tanken är att en liten dosa ska samla information om fordonen som sedan skickas till en molntjänst. Informationen kan användas av bilägaren för att själv hålla koll på hur man kör eller för att handlare och verkstäder lättare ska veta när det är dags för fordonet att tas in på service.

En annan möjlighet är att använda bildatan vid framtida försäljning, berättar Pär Bäck, medgrundare av Wayke.

“Vi pratar ofta om bilens ‘CV’ och att vi försöker samla så mycket data som möjligt om varje enskilt fordon. Vi tror det är jätteviktigt när du som kund köper en bil på andrahandsmarknaden”, säger han.

Tanken är att Wayke ska kunna betygsätta bilarna som säljs på sajten baserat på hur de körts. Hittills har bilsajten varit helt fokuserad på bilhandlarna och konsumenterna. Med det nya Telia samarbetet börjar man även rikta blicken mot större företagskunder.

"På sikt ser vi att färre och färre privatpersoner äger sina egna bilar. Det kan vara leasing, företagsbilar eller delningstjänster. De affärer vi tittar på idag är alla inom B2B (företagskunder reds. anm.) där det är företag som vill koppla upp hela sin bilflotta”, säger Pär Bäck.

På så sätt blir alltså Wayke och Telia plötsligt en konkurrent till tidigare nämnda Automile. I oktober förra året fick Automile in 280 miljoner kronor i riskkapital till sin lösning.

Wayke ägs av 362 svenska bilhandlare och bolagets huvudtjänst består av en radannonssajt där man hjälper handlarna att sälja sina bilar.

Läs mer