Sök

Volvos mardröm blev precis sann – nu vill Trump straffskatta bilar

Volvo Cars

Donald Trump levererade beskedet under möte i Vita Huset. Foto: AP samt Istock.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Beskt besked från Vita Huset.

Redan för ett år sedan uttryckte Volvo Cars sin oro för att USA:s president Donald Trump skulle införa skyhöga importtullar på utländska fordon.

"Det är en väldigt dålig affär för oss, om vi inte överför hela extrakostnaden på våra listpriser. Kunden är förloraren, eller så är vi förloraren. Alla är förlorare", sade Lex Kerssemakers, chef för Volvo i Nordamamerika till Reuters.  

Vd:n Håkan Samuelsson upprepade så sent som i mars oron.

"Vi får avvakta och se vad som händer, men skulle det bli tullar på bilar så skulle det få konsekvenser för hela bilindustrin", sade han till Expressens Allt om Motor.

Nu står det klart att Volvos mardröm tycks bli sann.

Under ett möte i Vita Huset på fredagen, med cheferna för världens största fordonstillverkare, ska president Trump ha sagt att han tänker införa en ny tullskatt på 20 procent på importerade fordon. Det rapporterar The Wall Street Journal, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Som jämförelse är tullen i dagsläget 2,5 procent för personbilar som importeras till USA. Dessutom vill Trump införa tuffare utsläppskontroller jämfört med inhemska fordon.

Under årets första kvartal stod USA för 13 procent av Volvo Cars försäljningsvolym. Volvo bygger för närvarande en fabrik i South Carolina, som ska vara klar under året. Målet är att kunna bygga uppemot 100.000 bilar årligen i USA. Dessa ska dels säljas i landet, och dels gå på export. 

"Volvo tror starkt på fördelarna med investering och bidrag till de viktigaste marknaderna där företaget vill sälja bilar, och vi investerar och skapar tusentals jobb i South Carolina", säger Annika Bjerstaf, presschef för Volvo Cars till Breakit. 

Bolaget vill ännu inte dra några slutsatser utifrån uppgifterna i The Wall Street Journal. 

”Volvo Cars bevakar det som händer kring skatt på tullar, men det är för tidigt att kommentera vad det potentiellt kan betyda. Som en global tillverkare, är Volvo för frihandel och öppna marknader. Frihandel skapar jobb, välstånd och ekonomisk tillväxt", säger Annika Bjerstaf

Volvo är en av spelarna som satsar hårt på ny teknik kring självkörande bilar, bland annat i samarbete med Uber. Företaget lanserade tidigare i år en ny investeringsfond inriktad mot startups inom artificiell intelligens, elektrifiering och autonom körning.

Läs mer