Facebook uppges planera egen bitcoin-utmanare

MetaBitcoinKryptovaluta

Mark Zuckerberg uppges vara på väg in kryptovärlden. Foto: Press samt Istock.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Bitcoin, Etherum, Litecoin och – Facecoin?
Facebook kan vara på väg att ta fram en egen kryptovaluta.

Innan du läser resten av denna artikel ska vi slå fast några grundläggande premisser.

• När Facebook bestämmer sig för att satsa på en viss ny teknik får det enorma konsekvenser. Detta eftersom plattformen har över 2 miljarder användare.

• Exakt vad Facebook planerar förekommer det ofta spekulationer om. Ibland stämmer uppgifterna, ibland inte. Precis som de andra techjättarna utforskar Facebook också teknikområden på löpande band, vilket inte måste betyda att det faktiskt blir en lansering.

Med det sagt – nu till denna smått sensationella nyhet, rapporterad av Cheddar: Facebook kan vara på väg att ta fram en egen kryptovaluta.

Enligt sajtens källor undersöker det sociala nätverket möjligheterna att skapa en virtuell valuta som gör att dess användare kan göra elektroniska betalningar inom plattformen.

Facebook har kommenterat uppgifterna, i ett svar som är något svårtolkat. Företaget väljer dock inte att dementera Cheddars uppgifter.

"Som många andra företag utforskar Facebook sätt att utnyttja kraften i blockchain-tekniken. Detta nya, lilla, team kommer att undersöka många olika tillämpningar", säger en talesperson för Facebook till Cheddar.

Många har nog glömt detta, men faktum är att Facebook redan 2016 fick en licens för att ge ut "e-pengar" från Irlands centralbank. 

Tidigare i veckan rapporterade vi om Facebooks nya blockchain-team.

En fullskalig satsning på en egen kryptovaluta från Facebook skulle sannolikt få effekter för västvärldens betalningssystem, och möjligen skynda på utvecklingen där bankernas grepp om vår privatekonomi utmanas.

En pikant detalj i sammanhanget är att annonser för kryptovalutor är bannlysta från Facebook sedan början av året. Frågan är om det även kommer att gälla ett framtida "Facecoin"?

Läs mer