Efter succén i Ryssland - nu ska Avito-grundarna erövra Iran

Pomegranate
Efter succén i Ryssland - nu ska Avito-grundarna erövra Iran

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Filip Engelbert och Jonas Nordlander investerar i svenskt riskkapitalbolag som ligger bakom iransk Blocket-kopia. Nästa år väntar börsnotering i Stockholm.

Det är Per Brilioth som ligger bakom den stora svenska satsningen på den iranska marknaden som nu görs. Till vardags är han vd för det börsnoterade investmentbolaget Vostok men det här projektet ligger vid sidan av hans ordinarie vd-jobb. 

Redan under våren plockade han cirka 100 miljoner kronor från externa investerare till det svenska aktiebolaget Pomegranate och nu ska ytterligare 200 miljoner kronor tas in, enligt Breakits källor.

Pengarna har hittills investerats inom tre olika iranska bolagsgrupper:

# Sarava - Irans största riskkapitalbolag med fokus på internetsektorn. Guldägget i portföljen är sajten Digitala som beskrivs som Irans motsvarighet till Amazon.

 # Sheypoor - En Blocketkopia som är störst i sitt segment i Iran med cirka 500 000 unika besökare i månaden.

 # Griffon Capital - en av Irans största investmentbanker.

I och med att de tuffa ekonomiska sanktionerna mot Iran nu ser ut att falla är Pomegranate i ett väldigt förmånligt läge. På torsdag väntas överenskommelsen mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland få klartecken från den amerikanska kongressen. Därefter kan sanktionerna börja hävas.

Även om många stora internationella aktörer väntas ta steget in när sanktionerna tas bort så har Pomegranate och de andra aktörerna som redan finns på plats ett stort försprång. Landet har Mellanösterns högsta internetpenetration där över 40 miljoner har tillgång till nätet och ett 3G-nät är på väg att byggas upp.

Bland investerarna bakom Pomegranate finns alltså de två grundarna av den ryska Blocket-kopian Avito, Jonas Nordlander och Filip Engelbert. De två har tillsammans byggt upp Avito från noll till en omsättning på motsvarande nästan en miljard kronor och en vinstmarginal på över 40 procent.

”Vi kommer inte jobba operativt med det här men framförallt när det gäller Sheypoor kan vi säkert komma med en del råd”, säger Jonas Nordlander som uppger att de tillsammans investerade cirka 5 miljoner kronor i Pomegranates första finansieringsrunda och inte bestämt ifall de ska gå in med mer pengar när investmentbolaget nu gör ytterligare en nyemission.

Redan nästa sommar är planen, enligt Breakits källor, att Pomegranate ska noteras på Stockholmsbörsen. Sannolikt kommer man då att ta in ännu mer kapital.

Pomegranate är inte den enda utländska aktör som etablerat sig på den iranska marknaden senaste året. Sydafrikanska mediejätten Nasper, som är en av delägarna i Avito, finns här och det tyska riskkapitalbolaget Rocket, där familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik är en av de största ägarna, är mycket aktiva med en stor organisation på plats.

Läs fler artiklar
LÄS MER