Lämnade Klarna för Norrsken – nu är Louise Samet affärsängel på heltid

Klarna Norrsken Foundation
Lämnade Klarna för Norrsken – nu är Louise Samet affärsängel på heltid

Louise Samet, affärsängel. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

På ett år har hon hunnit med sex investeringar. Nu berättar Klarna-veteranen om den nya tillvaron som privatinvesterare.

Louise Samet är en av de där personerna som började spara riktigt tidigt. Redan i gymnasiet gick hon med i Unga aktiesparare. Som 18-åring gästade hon SVT Aktuellt för att prata om vikten av att pensionsspara tidigt (Breakit har tyvärr inte lyckats leta upp klippet).

De flesta ungdomar lägger det där startkapitalet på resor och alkohol, men du sparade till pensionen?

“Nej, jag brände också mina första pengar på konsumtion. Men jag märkte då att ‘Shit, det tar ju slut! Jag måste spara mer’”, säger hon.

Unga aktiesparare var även det som fick henne att ge sig in i startupvärlden. Under en föreläsning nämnde Sven Hagströmer techbolaget som han var investerare i och hon snappade upp namnet. 2010 började Louise Samet jobba med teknisk försäljning på Klarna. När hon lämnade bolaget sex år senare var det som ansvarig för Klarnas digitala produkter och tidigare hade hon ansvarat för 50 medarbetare inom tekniks försäljning.

“Att jobba på Klarna är den bästa investeringen jag har gjort. Där lärde jag mig vikten av att själv växa snabbare än organisationen. När bolaget hela tiden växer så snabbt är det att anse som en befordran bara att få behålla samma jobb, eftersom ansvaret hela tiden blir större”, säger hon.

2016 valde hon att följa med Klarna-grundaren Niklas Adalberth till hans välgörenhetsprojekt Norrsken. Där blev hon ansvarig för bolagets investeringsverksamhet. Sedan ett år tillbaka har hon dock hoppat av Norrsken och nu har de gamla pensionssparfonderna bytts ut mot startupinvesteringar.

“När jag började på Norrsken tackade jag ja till precis alla möten för att lära mig ekosystemet. Då märkte jag hur värdefull min kompetens är”, säger hon.

Det senaste året har hon blivit en av Sveriges mer aktiva affärsänglar och har bland annat investerat i Anyfin – ett bolag bestående av flera gamla Klarna-anställda.

“Det är ett fantastiskt team. Mikael (Hussain, tidigare riskchef på Klarna, reds. anm.) var där under hela tiden jag jobbade på Klarna”, säger hon.

Efter att Louise Samet investerade i bolaget har bolaget fått in närmare 50 miljoner kronor från Northzone, på värdering 150 miljoner kronor.

De flesta av hennes investeringar är i USA med fokus på en sak: Fintech.

“Det fanns utvecklingsmöjligheter på Norrsken men jag kände att jag vill fokusera på det jag gör bäst. Det finns en del bolag som inte riktigt hör hemma under Norrsken där jag ändå kan bidra mycket”, säger hon.

Samtidigt tangerar flera av bolagen just principen att göra världen bättre. Till exempel har hon investerat i amerikanska Paytronage. Ett bolag som ska göra det enklare för amerikaner att undvika dyra studielån och ändå kunna få en utbildning.

Hur mycket brukar du investera?

“Jag vill inte gå in på några exakta summor men jag brukar ha som princip att jag satsar ungefär lika mycket i alla bolag. Då blir det lättare att ge samma prioritering till alla”, säger hon.

Samtidigt betonar hon vikten av att bidra med mer än bara pengar, som affärsängel.

“Duktiga entreprenörer kan välja och vraka mellan investerare. Då måste det vara tydligt vilket mervärde man skapar. Jag kan inte lägga stora pengar och sedan göra följdinvesteringar i kommande rundor men jag kan bidra med lite mindre kapital och vara hjälpsam på vägen”, säger hon.

Vad är det du hjälper till med i de fallen?

“Det finns en hel del tekniska vägval i tidiga skeden. Eftersom jag jobbat nära tekniken kan jag prata deras språk. Ska man börja med en native-app direkt eller satsa på en responsiv sajt? Hur kommer man snabbast till marknaden. Det är en nödvändig brygga mellan utvecklare och affärssidan som jag kan bidra med”, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Louise Samet var chef för alla Klarnas produkter. Korrekt är att hon var ansvarig för de digitala produkterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER