Bilmodellen som utmanar förväntningarna på hur stor en MINI kan vara

Breakit - Bilmodellen som utmanar förväntningarna på hur stor en MINI kan vara

Stor, rymlig och säker. Men med samma klassiska tidlösa design och körkänsla.
MINI Countryman är bilen som tar hela familjen ut på långresa.

En MINI som familjebil? Alltså hushållets enda bil?

Förr skulle påståendet nog ha väckt en del munterhet – och det med rätta. Den allra första MINI-modellen som kom 1959 levde upp till sitt namn med en blygsam längd på lite över tre meter.

Läs mer om den nya generationen MINI Countryman här

En bil vars kantiga och bastanta, men till storleken ändå nätta, design genom åren har blivit ikonisk. Inte minst genom många gästspel på vita duken och tre segrar i mytomspunna Monte Carlo-rallyt på 1960-talet.

Men då var den knappast en bil för golfresan eller för småbarnsfamiljen på semester.

Nu har MINI vuxit upp och blivit stor.

Redan 2010 lämnade MINI småbilsfacket på riktigt när MINI Countryman lanserades – den första MINI-modellen som mätte över fyra meter hade fem dörrar och med plats för fem personer. Och nu när nästa generation Countryman är här har MINI verkligen tagit ett steg till.

Dagens modell är 4,299 meter lång, 1,822 meter bred och 1,557 meter hög – den största MINI-bilen hittills. Detta märks på flera sätt, utan att göra avkall på det klassiska utseendet.

Sträck ut benen i det rymliga baksätet

Den första generationen Countryman gav för första gången utrymme för tre passagerare i baksätet på en MINI-bil. Och nu har MINI satsat ännu mer på komfort. Kort eller lång – alla tre baksäten på en Countryman går att individuellt skjuta fram hela 13 centimeter så att alla kan hitta en skön sittställning. Givetvis finns ISOFIX i både bak- och framsätet för barnfamiljen.

Lastutrymme? Jodå, från 450 liter upp till 1 390 liter

Det flyttbara baksätet skapar flexibilitet – antingen mer benutrymme för passagerarna eller större plats för bagaget. Med tre passagerare i baksätet har MINI Countryman ett lastutrymme på 450 liter*, vilket motsvarar lite mer än fem normalstora resväskor à 85 liter. Och då alla tre baksäten går att fälla individuellt är det enkelt att optimera utrymmet utifrån antal passagerare. Med fällda säten mäter lastutrymmet 1,596 meter på djupet, vilket öppnar för skrymmande packning som golfbag, skidor eller barnvagn. Fäller du alla tre baksäten sväljer MINI Countrymans lastutrymme hela 1390 liter. Det är ganska många resväskor.

Dags för ny familjebil? Spana in de olika modellerna av MINI Countryman här!

* Lastutrummet för MINI Countryman Plug-In Hybrid är 405 liter (1275 liter med sätena nedfällda)

Advertisement
Läs fler artiklar
LÄS MER