Uppgifter: Apple betalade 25 miljarder kronor för en person

Apple Beats Beats Music
Uppgifter: Apple betalade 25 miljarder kronor för en person

Jonas de Lange

Reporter

Det ryktas nu att Apples köp av Beats inte handlade om vare sig hörlurar eller Beats streamingtjänst.

För ett år sedan köpte Apple hörlurstillverkaren för 25 miljarder kronor (3 miljarder dollar) och fick då inte bara hörlurarna utan även musikstreamingtjänsten som nu är kärnan i Apple Music.

En anonym före detta Apple chef säger nu till Bloomberg att uppköpet egentligen bara handlade om skivbolagsgrundaren Jimmy Iovine och hans kunskap om musikbranschen. Apple skulle alltså betalat 25 miljarder kronor för en person. I jämförelse värderades i somras världens dyraste fotbollsspelare Leo Messi till 2,4 miljarder kronor.

Jimmy Iovine började sin karriär som musikproducent och har arbetat med artister som John Lennon och Bruce Springsteen. Han grundade senare skivbolaget interscope i 1990 och har hjälpt fram artister som Tupac, Lady Gaga och Eminem. 2008 grundade han även Beats tillsammans med Dr. Dre. Efter över 20 år i branschen har han samlat på sig ett extremt nätverk av personer inom industrin och ses som en av de mest framåtriktade skivbolagsägarna i världen.

Enligt Bloombergs källa är det inte särskilt ovanligt att Apple, som har över 1.500 miljarder på banken, anställer världsledande experter utan att egentligen ha något utstakat syfte åt dem. De anställer dem mer utifall att de behöver dem vid ett senare tillfälle.

“Har man ett problem så är förmodligen den bästa personen för jobbet redan på kontoret”, säger källan till Bloomberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER