Sök

Därför går Jacob de Geers Izettle till börsen

börsnotering

Jacob de Geer är vd för Izettle. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Jacob de Geer om framtiden, varför han själv har sålt Izettle-aktier – och Breakit-grundarens beska kritik.

”Det har varit en berg-och-dal-bana”.

Så sammanfattar Jacob de Geer de åtta år som han och medgrundaren Magnus Nilsson hittills har lagt på att bygga Izettle. Det har gått från en idé om enkla kortbetalningar till ett bolag med 500 anställda och en hel bukett tjänster för småföretag.

Resan har varit långt från spikrak.

”Alla faser har haft sina olika besvär. Allt från växtverk, till när vi var tvungna att byta ut hårdvara och de perioder då marknaden varit mindre riskbenägen vilket gjort det svårare att hitta finansiering”, säger Jacob de Geer, vd för Izettle.

På tisdagsmorgonen bekräftade Izettle att bolaget ska börsnoteras innan året är slut. För Breakit berättar Jacob de Geer om motivet.

”Vi har stora konkurrenter internationellt, med starka finanser och stora krigskassor. Då är det vettigt för oss att kapitalisera upp bolaget för att fortsätta att slåss om marknaden”, säger han.

Är en börsnotering en stor milstolpe för dig personligen?

”Egentligen inte. Börsnoteringen för oss är istället för att resa kapital från riskkapitalbolag. Det ger oss en möjlighet att tillsammans med vårt team att fortsätta att jobba för att nå vår vision".

I dag kallar sig Izettle för ”ett fintechbolag som hjälper småföretag att lyckas i en värld av storbolag”.

I samband med noteringen planerar Izettle att ta in två miljarder kronor via nyutgivna aktier. Någon värdering är ännu inte satt, men obekräftade uppgifter i svensk och internationell press har pekat på en värdering på minst 10 miljarder kronor. I samband med en lång intervju med Jacob de Geer uppgav The Sunday Times en värdering på nära 18 miljoner kronor.

Jacob de Geer, som äger 7,3 procent av Izettle, vill inte kommentera uppgifterna.

”Det är i slutändan kapitalmarknaden som bestämmer värderingen, även om jag såklart tycker att Izettle är ovärderligt”.

Breakits medgrundare Stefan Lundell skriver idag att det blir ”svettigt” för Jacob de Geer att sälja in Izettle till investerarna. Detta eftersom Izettle fortfarande går med förlust, och visar en lägre tillväxt nu än för ett par år sedan.

Känner du dig svettig?

”Det enda jag blir svettig av är att läsa den där texten, eftersom han är så raljant. Jag orkar inte ens kommentera det”, säger Jacob de Geer.

Ni pratar om att Izettle ska nå ett positivt ”konsoliderat Ebitda” 2020 – men när väntar ni er att gå med vinst på riktigt?

”Det är den guidningen som vi lämnar, och jag går inte utanför den”.

Vad är Izettle om fem år?

”Ett väsentligt bolag för Sverige, med många som jobbar för oss och som hjälper många småföretagare att bli ännu mer framgångsrika. Om fem år tror jag att vi är ett av världens ledande bolag med vår typ av affärsplattformar till småföretag”.

Breakit har i dagarna granskat Izettles aktiebok för att kartlägga hur ägandet i bolaget ser ut inför börsnoteringen. Du hittar storägarna här, och de mer okända vinnarna här. Värt att notera är att Jacob de Geer under det senaste året sålt 704.000 aktier till Håkan Roos bolag Roosgruppen AB.

”Det är korrekt. Men det är av helt privata skäl”, säger Jacob de Geer.

Vid en värdering på 10 miljarder kronor är dessa aktier värda omkring 60 miljoner kronor. Jacob de Geer har dock sålt dem till en lägre värdering.

Han är alltjämt en av bolagets storägare.

Läs mer