Svenskarna bygger AI åt Nasa – Wallenberg-bolag investerar 115 miljoner

EQT Ventures FAM
Svenskarna bygger AI åt Nasa – Wallenberg-bolag investerar 115 miljoner

Lukas Crnkovic-Friis. Foto: Press/Peltarion samt Smiley N. Pool/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

AI-bolaget fyller på kassan med stålar från Wallenberg-familjens investmentbolag och EQT Ventures.

Det brukar sägas att AI-tekniken kommer förändra allt men för oss vanliga dödliga lyser de smarta robotarna och datorerna fortfarande med sin frånvaro.

Stockholmsbaserade Peltarion vill ändra på det. För ett år sedan fick bolaget in 30 miljoner kronor från EQT Ventures och nu har man fyllt på kassan igen, med ännu tyngre investerare.

I ett pressmeddelande berättar bolaget att familjen Wallenbergs investmentbolag Fam spottat in 11 miljoner euro i bolaget. Det motsvarar ungefär 115 miljoner kronor. Även EQT Ventures deltar i kapitalrundan. Riskkapitalbolaget har, genom sin storägare Investor, egna kopplingar till familjen Wallenberg.

“Vi tror att Peltarion är väldigt välpositionerad för att bli en global aktör och följa den långa traditionen av svenska techframgångar gennom att ge företag vad de hungrar efter: Enklare, snabbare och billigare tillgång till helhetslösningar inom AI”, säger Lars Wedenborn, vd på Fam.

Exakt hur tjänsten fungerar är företaget fortfarande relativt hemlighetsfullt kring. Det är en slags plattform där företag kan hantera stora datamängder med maskininlärning – utan att den som använder tjänsten behöver kunna speciellt mycket om kod eller artificiell intelligens. Tanken är att företag som inte har resurserna eller kompetensen för att utveckla egna AI-lösningar kan använda Peltarions plattform istället.

Redan innan tjänsten lanserats har Peltarion lockat giganter som General electric, BMW, Tesla och Nasa till kundlistan.

“Med det nya kapitalet kommer vi accelerera, skala upp snabbare, rekrytera och ta oss vidare mot vårt mål att göra AI-teknik mer användbar och prisvärd för alla”, säger Luka Crnkovic-Friis, medgrundare och vd på Peltarion.

Läs fler artiklar
LÄS MER