Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Izettle till Stockholmsbörsen – vill ta in 2 miljarder i nytt kapital

Artikel bild

På tisdagmorgonen meddelade det svenska betalbolaget Izettle att bolaget planerar en börsnotering på Nasdaq Stockholm.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Det svenska fintechbolaget Izettle planerar även en kapitalanskaffning på ungefär 2 miljarder kronor i samband med den kommande börsintroduktionen. 

Något exakt datum för börsnoteringen kommuniceras däremot inte mer än att det ska ske någon gång under 2018, beroende på marknadsförhållanden.

"Vi befinner oss fortfarande i en omfattande tillväxtfas och har en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals småföretag på de marknader vi är verksamma. Noteringen kommer att möjliggöra bättre tillgång till kapitalmarknader för att underlätta vår fortsatta tillväxt och stärka vår identitet gentemot handlare, nyckelaffärspartners och i rekryteringen av nya talanger. Vi ser fram emot att inleda nästa steg i vår resa tillsammans med befintliga och nya aktieägare i Izettle", skriver bolagets grundare och vd Jacob de Geer.

Några uppgifter om värderingen framgår inte heller av Izettles utskick. Tidigare har både Di Digital och Financial Times uppgett att Izettle kan komma att värderas till 10 miljarder kronor vid noteringen. 

Så sent som i helgen kom dock tidningen The Times med en ny – obekräftad – drömsiffra. Tidningen uppgav en möjlig värdering på 2 miljarder dollar, motsvarande 17,6 miljarder kronor.

Izettle kom 2011 ut med en mobil lösning för att underlätta för småföretag att ta emot kortbetalningar och har sedan dess expanderat till affärssystemtjänster och finansieringslösningar.

Izettle omsatte 966 miljoner kronor i fjol, med en förlust på en kvarts miljard kronor. Förutom sina kortläsare satsar bolaget hårt på kringtjänster riktade mot småföretag. Den senaste lanseringen var en e-handelsplattform.

Det förlusttyngda bolaget skriver vidare att företaget avser gå runt 2020, baserat på vinstmåttet “konsoliderad EBITDA” (rörelseresultatet före av- och nedskrivningar).

Det svenska fintechbolaget Izettle föddes när Jacob de Geers dåvarande fru, som sålde läsglasögon, klagade över att folk inte hade kontanter med sig till de mässor där hon sålde sina produkter. Samtidigt var kort var dyrt och krångligt. 

Det ledde till att Jacob de Geer drog igång Izettle tillsammans med Magnus Nilsson. Åtta år senare är Izettle en av de senaste ”enhörningarna” från Sverige.

Missa inte Breakits stora intervju med Jacob de Geer, som var en av de första anställda på Spotify-grundaren Martin Lorentzons bolag Tradedoubler.

”Jag hatar att förlora, det är en bra egenskap att ha. Tittar du på framgångsrika bolag som Spotify, King eller Klarna, drivs de också av människor som menar att inget är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid”, säger Jacob de Geer i intervjun.

Artikeln uppdateras.

Läs mer