Navid Modiri och Victoria Palm vill bygga en startup – på tystnad och mobilförbud

Oas Meditation nedkopplad zon
Navid Modiri och Victoria Palm vill bygga en startup – på tystnad och mobilförbud

Navid Modiri och Victoria Palm, medgrundare av Oas. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Oas satsar på Fundedbyme för att finansiera sitt nedkopplade hus i Malmö.

Hur många pushnotiser får genomsnittssvensken per dag i sin mobil? Jag vet inte, men det känns ofta som någonstans mellan en miljon och en miljard.

Att vara ständigt uppkopplad kan vara krävande för de flesta och nu har två Malmö-entreprenörer gjort affärer av problemet.

“Det började med att vi själva experimenterade med mobilfria middagar och tysta frukostar. När vi märkte hur bra vi mådde av det började vi läsa på om forskning kring det att vara ständigt uppkopplad och konstnärer som experimenterat med tystnad”, säger Victoria Palm.

Tillsammans med Navid Modiri driver hon bolaget Oas, som arrangerar helt tysta after works i Malmö och Stockholm. Tanken är att besökarna lämnar dator, telefon och övriga uppkopplade prylar i dörren. Väl inne i rummet är det dessutom fullt kommunikationsförbud, både verbalt och med blicken. Grundarna själva kallar det för en "mobilfri kommunikationspaus".

“Det är en situation som är ovan för väldigt många, men vi har gäster som gått dit med kollegor och i efterhand berättat att de känt att de kommit närmare varandra, bara av att sitta tysta tillsammans i två timmar”, säger Victoria Palm.

Varför blev det just tystnad och teknikförbud ni satsade på?

“Både jag och Navid älskar teknik och är gärna uppkopplade. Vi vill skapa den bästa grunden för att må bra just för att teknik är så fantastiskt. När tekniken blir snabbare och snabbare måste även vi vara så bra vi bara kan”, säger Victoria Palm.

Nu ska de två grundarna ta sitt AW-koncept vidare och etablera ett helt hus för satsningen i Malmö. Där ska betalande medlemmar vara nedkopplade i tystnad, delta i workshops eller lyssna på föreläsningar. För att finansiera satsningen söker bolaget kapital genom gräsrotsfinansieringsplattformen Fundedbyme.

“Idag är det många som exempelvis tränar eller åker bort på retreats för att varva ned. Mycket av det kräver planering och kostar både pengar och tid. Vi vill skapa en lättillgänglig plats mitt i staden dit du kan gå”, säger Victoria Palm.

Läs fler artiklar
LÄS MER