Warner Music gör som Sony – säljer majoriteten av sitt innehav i Spotify

SpotifySony MusicMusikstreaming

Foto: TT / Wikicommons

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Två musikjättar har sålt stora delar av sina aktier i Spotify sedan noteringen, har de tappat tron på bolaget?

Det svenska musikundret Spotify börsnoterades 3 april i år, en historisk händelse för tech-Sverige som bevakades noga av oss på Breakit. Men noteringen innebar inte bara en möjlighet för många köpsugna investerare att komma in i bolaget. Andra såg en möjlighet att dumpa stora delar av sitt innehav i bolaget, bland annat två av världens största musikföretag.

Sony Music var först ut med att sälja och för några dagar sedan visade det sig att de sålt ungefär hälften av sitt innehav i Spotify, till ett värde av 6,6 miljarder kronor.

Nu har det visat sig att även Warner music har gjort sig av med ungefär 75 procent av sitt totala innehav i företaget, rapporterar Music business worldwide.

Det totala värdet på försäljningen ska enligt uppgifter från företagets vd Stephen Cooper uppgå till ungefär 400 miljoner dollar, eller 3,5 miljarder svenska kronor. Det innebär också enligt musiksajten att Warners ägande i Spotify från början var värderat till till mellan 500 och 550 miljoner dollar.

Liksom Sony lovar Warner Music att de kommer att dela med sig av pengarna till förlagets artister, där stjärnor som Ed Sheeran, Loreen och Migos ingår.

Två av världens största musikförläggare har alltså sålt stora innehav i Spotify på kort tid efter noteringen, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man spår företagets undergång, om man får tro Stephen Cooper.

“Den här försäljningen har ingenting att göra med vår syn på Spotifys framtid. Vi är väldigt optimistiska kring tillväxten hos prenumerationsbaserad strömning, vi vet att den bara har börjat uppnå den globala potentialen”, säger han till sajten och tillägger.

“Vi förväntar oss helt och fullt att Spotify fortsätter att spela en stor roll i den ökningen.”

Läs mer