Sök

"Okej Volvo, nu kör vi!” – Googles AI-assistent flyttar in i nya bilarna

Volvo Cars

Bildmontage framtaget av Breakit. Foto: Press samt Wikimedia Commons.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den svenska biltillverkaren tar in Googles AI-assistent, kartor och musikbutik i sitt nya underhållningssystem.

Det meddelar Volvo cars i ett pressmeddelande.

“Genom att föra in Googles tjänster i Volvos bilar ökar vi innovationstakten inom uppkopplingssystem och boostar samtidigt vår utveckling inom appar och uppkopplade tjänster”, säger Henrik Green, chef för forskning och utveckling på Volvo Cars.

Google assistant är sökjättens AI-assistent som ska konkurrera med bland annat Amazons Alexa och Apples Siri. Tanken är att föraren i nya Volvo-bilar bland annat ska kunna styra luftkonditioneringen och styra musiken i bilen bara med hjälp av rösten.

Huruvida röststyrningen ska fungera på körfunktioner eller för att starta själva fordon kan inte Volvo cars kommunikationschef Annika Bjerstaf svara på på rak arm.

Det nya samarbetet är egentligen en förlängning av ett bredare partnerskap som utanonnserades redan förra året. Då berättade Volvo nämligen att man kommer basera bilarnas underhållningssystem på Googles operativsystem Android.

“Det planerade Google-samarbetet är en viktig strategisk allians för Volvo Cars. Android-plattformen, Googles tjänster och Googles samarbete med apputvecklare in-house och världen över hjälper oss att förbättra upplevelsen i Volvos bilar ytterligare”, säger Henrik Green, i pressmeddelandet.

Läs mer