Sök

Dynamic Code växlar upp med ny partner – ska ta DNA-testerna ut i världen

Dynamic CodeDNA

Anne Kihlgren. Pressbild.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Dynamic Code laddar för Europa.
"På sikt räknar vi med riktigt stora volymökningar", säger grundaren Anne Kihlgren.

Genom Linköpingsbolaget Dynamic Code kan du göra egna DNA-baserade tester för att undersöka en rad olika sjukdomar – exempelvis könssjukdomar, laktos- och glutenintolerans och halsfluss. Du beställer hem ett test, lämnar DNA, skickar provet tillbaka till företaget – och får sedan en diagnos online.

Nu startar hälsobolaget ett samarbete med företaget DNA Diagnostics Center (DDC), som beskrivs som ett av världens största företag inom DNA-tester.

I dag finns Dynamic Code i Sverige och Danmark. Grundaren Anne Kihlgren menar att det nya samarbetet är ett viktigt steg för den fortsatta internationella expansionen. 

"Vi har potential att nå väldigt många nya kanaler via DDC då de idag samarbetar med både distributörer och kliniker i Europa. På sikt räknar vi med riktigt stora volymökningar", säger Anne Kihlgren.

Hon och Björn Rosén grundade bolaget i början av 2000-talet efter att de insett vilken potential det finns i DNA-tester. I dag har Dynamic Code utvecklat en plattform som kopplar ihop vårdkedjan och aktörer som labb-analytiker, digitala vårdgivare och patienter.

Nu står Norge på tur och därefter väntar Storbritannien och andra delar av Europa. Anne Kihlgren berättar att många tycker att lösningen och möjligheten till vård och tester hemma är intressant.

”Vi i Sverige och Norden har kommit längre än många andra länder när det gäller exempelvis e-recept". 

Dynamic Code säljer numera 50.000 tester per år och samarbetar bland annat med nätläkaren Min Doktor, Apoteket Hjärtat och hälsoappen Lifesum.

Det nya samarbetet innebär nu att bolaget får tillgång till DDC:s distributörer, kliniker och vårdgivare.

”Det är den kanalen som är så intressant, det här ska bli superspännande”, säger Anne Kihlgren, som inte vill gå närmare in på den ekonomiska uppgörelsen med DDC.

Hon berättar att Dynamic Code ökade försäljningen med 30 procent under 2017 och redovisade en omsättning på 17 miljoner kronor. 

Anne Kihlgren uppger vidare att resultatet är negativt, men enligt plan, och härrör från ökade satsningar.

”Vi är fortfarande ett tillväxtbolag med bra tillväxt. I år är prognosen en omsättning på över 25 miljoner kronor”, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Code backas av bland annat Sara Wimmercranz och Susanne Najafis riskkapitalbolag Backing Minds som tidigare gått in med 10 miljoner kronor. Utöver det tog bolaget in ytterligare 10 miljoner kronor genom crowdfundingplattformen Pepins för ett år sedan.

Läs mer