Ska ni ta in kapital? Digital fundraising gör processen enkel för er – och för investerarna

Breakit - Ska ni ta in kapital? Digital fundraising gör processen enkel för er – och för investerarna

Erik Rehn, VP Deal Flow på Invesdor.

En plattform. En dialog med investerarna. En tidsbestämd runda. Inget pappersarbete, inga jurister, inget bankfolk. “Vår process är nedslipad till två månader”, säger Erik Rehn, VP Deal Flow på fintechbolaget Invesdor.

Du har en startup som går grymt bra, ni är redo att ta in pengar. Du vänder dig till några investerare. Anna är intresserad, men tycker att värderingen är för hög. Och hon vill ha med Björn på tåget också. Glädjande nog är Björn positiv till att investera – om han får en plats i styrelsen. Och om Isak är på. Det är han. Härligt! Nu har du tre parallella dialoger om hur aktieägaravtalet ska se ut. Bankfolk och jurister kopplas in. Men det drar ut på tiden, tid du egentligen vill lägga på din kärnverksamhet.

Efter nästan ett år ringer Björn och säger att pengarna är slut. Snart drar Anna sig ur. Och Isak. Det är bara att börja om. Entreprenörens lott, ibland.

Nu finns Invesdor i Sverige – följ de första svenska investeringsrundorna här!

Men vad händer om all dialog för investeringsrundan sker på en plats? Under en begränsad tid? Och vad händer om man tar bort bankfolket och juristerna ur ekvationen, och digitaliserar resten – allt pappersarbete och alla kontrakt, pitchdeck, betalningsystem, aktieägarregistrer med mera. En plattform som hanterar hela investeringsrundan och ger startups möjligheten att visa upp sig för alla typer av investerare?

”Du sparar tid. Och pengar – bankers och jurister är dyra i drift. Vår process är nedslipad till två månader, från början till slut”, säger Erik Rehn, VP Deal Flow på Invesdor, ett fintechbolag vars digitala investeringsplattform erbjuder startups att göra en effektiv och tidsbegränsad runda.

”Att ta in pengar tar normalt jättelång tid. Det är en otroligt analog process, där du som entreprenör lägger dagar och nätter på att jaga pengar, istället för det göra det du är bra på. Med Invesdors plattform vet du exakt hur lång tid det tar. Processen är fastslagen och välstrukturerad. Allt är samlat på en plats. Det är bara att skicka länken till vem som helst:Nu har du sex veckor på dig att teckna aktier’. Givetvis är vi med som support hela vägen”, säger Erik Rehn.

Lika smidig och effektiv som plattformen är för din startup, lika enkel och lättöverskådlig är den ur investerarnas perspektiv. Inga kontorsbesök. Inga blanketter som ska skannas in och mejlas. Investerarna följa hela processen genom att logga in på Invesdors plattform.

”Investerarna sköter allt digitalt i plattformen. En ängelinvesterare tar fram mobilen på tunnelbanan eller på golfrestaurangen och ser något intressant, två minuter senare kan hen ha gjort sin investering”, säger Erik Rehn.

Nu drar Invesdor igång verksamheten i Sverige – följ de första investeringsrundorna här!

Hittills har över 500 miljoner kronor investerats åt mer än 100 företag via Invesdors plattform sedan starten 2012. En snittrunda pågår i 59 dagar och lockar till sig 254 investerare som sammanlagt investerar 6,3 miljoner kronor. Imponerande siffror, och anledningen är enkel – endast 5% av de bolag som ansöker till Invesdor får gå upp på plattformen. Det handlar om 50-60 bolag som årligen passerar nålsögat.

”Vi godkänner bara bolag vi verkligen tror på. Våra regler och processer är hårda, och det finns många olika skäl till att vi säger nej. Oftast är värderingen för hög eller tajmingen dålig”, säger Erik Rehn.

5 nyckelfaktorer för en framgångsrik digital finansieringsrunda

1. Ankarinvesterare
Investerare är flockdjur – får du med en kommer fler. Därför behövs alltid en ankarinvesterare som kickstartar kampanjen och skapar momentum.

2. Stark story
Investerare är människor och alla människor tycker om en bra historia. Väck engagemang med er story och du får investerare som vill vara en del av den.

3. Enkel företagsstruktur
Komplicerade aktieägaravtal eller röriga holdingstrukturer? Många investerare är allergiska mot sånt. Håll det enkelt.

4. Ett starkt nätverk
Att ta in pengar i en digitaliserad värld handlar om att engagera nätverk. Och glöm inte: investeringar kommer ofta från oväntat nära håll.

5. Bra marknadsföring
En investeringsrunda på Invesdor är som vilken börsnotering som helst: det gäller att vara grym på att marknadsföra sig. Det kommer att löna sig – både vad gäller pengar och varumärkeskännedom.

Läs fler artiklar
LÄS MER