Sök

100 miljoner – priset för Findifys mix av AI, cannabis och e-handel

FindifyCannabis

Två av Findifys grundare, från vänster: Jaclyne Clarke och Meni Morim.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det kanadensiska företaget Namaste har byggt en plattform med e-handel, nyheter samt nätläkarbesök – allt för medicinsk cannabis. Nu ska tekniken från svenska Findify användas för att personalisera hela användarflödet. "Det kan till exempel handla om vilken pipa som passar just dig", säger Findifys medgrundare.

Det svenska teknikföretaget Findify började som en söktjänst för e-handlare inom till exempel mode och mat, för cirka fyra år sedan.

Nu säljs bolaget till det nordamerikanska börsbolaget Namaste, vars slogan är "We are the future of cannabis".

Det senaste vi på Breakit hörde om bolaget var att de försökte ta in en större summa riskkapital men att de hittills inte kommit i mål med den processen. Det var för två år sedan.

Den naturliga frågan är därför:

Vad hände?

"Bolaget har förändrats mycket de senaste två åren. Vi har investerat mycket i tekniken och breddat oss från själva söktjänsten. Nu är vi en bredare tjänst för personalisering och maskininlärning", säger medgrundaren Meni Moran när Breakit når honom på telefon.

Han är i San Diego i Kalifornien, där klockan är halv fem på morgonen lokal tid när han svarar. Mobilen är full av missade samtal, eftersom förvärvet precis har offentliggjorts.

Meni Moran berättar att Findify relativt nyligen har börjat kommersialisera sin teknik. i den processen fick bolaget in cannabis-företaget Namaste som kund.

"Samtidigt var vi i diskussioner med ett annat företag, som jag tyvärr inte kan nämna vid namn, om att sälja Findify. Då kom ett eventuellt förvärv upp även i dialogen med Namaste, och på den vägen är det".

Namaste betalar 12 miljoner amerikanska dollar, varav 10 miljoner i Namaste-aktier och resten i kontanter. I svenska kronor motsvarar det ungefär 100 miljoner. Förra året omsatte det svenska bolaget 4,44 miljoner kronor och under första kvartalet 2018 landade omsättningen på 1,75 miljoner kronor.

Meni Moran beskriver Namaste som ett väldigt brett företag kring medicinsk cannabis.

"De har en nätläkartjänst som påminner om Kry och Min Doktor, och dessutom har de innehåll och nyheter och så e-handel förstås utöver det. Det vi kan erbjuda dem är inte bara produktsök för e-handeln, utan vår teknik ska användas till all personalisering och alla rekommendationer på deras plattform. Vi bygger en skräddarsydd upplevelse med hjälp av maskininlärning. Det kan till exempel handla om vilken pipa som passar just dig", berättar Findify-grundaren.

Findify grundades under 2014 av Thibaut Patel, Thomas Fattal, Meni Morim själv och Jaclyne Clarke.

Meni Moran, som själv kommer från Israel, startade företaget i Sverige eftersom han tidigare hade jobbat på Klarna där han fick en väldigt positiv bild av Stockholm som startuphubb.

Findify kommer efter förvärvet att fortsätta drivas som ett självständigt dotterbolag, dock utan kontor i Stockholm eftersom företaget har ett så kallad distribuerat team (alla sitter på olika platser).

"Det är viktigt för mig att betona två saker: För det första ska vi fortsätta vara ett svenskt, fristående bolag. Med de nya resurser vi nu får tillgång till hoppas jag att vi kommer att kunna rekrytera svenska talanger också. Det andra som är viktigt för mig att betona är att det är 'business as usual' med våra övriga externa kunder. De får fortsätta använda får tjänst som tidigare", berättar Meni Moran.

Medicinsk cannabis har de senaste åren blivit allt mer vanligt i framför allt Nordamerika, eftersom det ger väldigt effektivt lindring av vissa typer av smärta. Även rekreationellt bruk av drogen har legaliserats i flera amerikanska delstater.

Meni Moran säger att han tror på Namastes vision om att göra produkten tillgänglig för fler.

"Jag tror verkligen att medicinsk cannabis kan hjälpa många fler människor än idag. Vi ser hur attityden runtom i världen långsamt börjar förändras och att fler stater blir mer positiva till att erbjuda sina medborgare det här läkemedlet. Jag tycker att det är viktigt att omregleringen sker på ett strukturerat och genomtänkt sätt, och Namastes ledning delar den bilden", säger Meni Moran.

Den enda externa investerare som Findify har offentliggjort är den svenske affärsängeln Hampus Jakobsson. Bolaget grundades 2014 av Thibaut Patel, Thomas Fattal, Meni Morim och Jaclyne Clarke.

Läs mer