Techbolag från Borås vill förändra kampsporten med Athlete Analyzer

Insudo Factory Athlete Analyzer Digitalisering
Techbolag från Borås vill förändra kampsporten med Athlete Analyzer

Nicklas Björklund, vd på Insudo Factory. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Svenska judolandslaget använder tjänsten och CNN flög in ett team till Sverige för att rapportera om tekniken som förändrar kampsporten.
Nu siktar företaget på att nå nya marknader.

Metoder för att analysera atleters matchprestationer med hjälp av olika program är vanligt förekommande inom exempelvis baseboll. Nu vill Nicklas Björklund att kampsportare ska hänga med i utvecklingen och hans plattform Athlete Analyzer har redan väckt uppmärksamhet runtom i världen.

“Vi har användare i över 20 länder i dag, sen har vi fem landslag som använder det fullt ut. Totalt har vi över 2000 användare, men det finns mellan 20 och 40 miljoner judoutövare i världen så vi har mycket kvar att bearbeta”, säger Nicklas Björklund, vd på Insudo Factory som har tagit fram plattformen.

Judo är just nu den enda sport som stöds av plattformen där utövare och tränare med olika verktyg kan analysera filmer från träningar och matcher, men efter sommaren ska nästa kampsport vara på plats.

Nicklas Björklund berättar att man dessutom planerar att inkludera fler kampsporter i framtiden.

“Till nästa släpp har vi faktiskt med oss åtta stycken landslag runt om i världen redan från starten, vilken kampsport det blir då är hemligt, men vi har byggt en plattform som är lätt att anpassa”, säger han.

Nyligen var den amerikanska tv-jätten CNN på plats i Stockholm för att undersöka hur ett litet nytt techbolag från Borås höll på att förändra judon och det svenska judolandslaget.

Efter det inslaget trillade ytterligare prenumeranter in på tjänsten som efter en tids utveckling nu ska börja marknadsföras utåt.

“Det finns inga andra som erbjuder den här tjänsten, som vi har hittat”, säger Nicklas Björklund.

“Vi fokuserar just nu på att etablera oss i Frankrike, som är den största marknaden i Europa. Vi har märkt att när vi väl kommer in på en marknad så börjar tjänsten att spridas organiskt."

Genom att prenumerera på en tjänst kan både utövare och tränare i en klubb använda plattformen för att analysera klipp ifrån träning och matcher, det är den prenumerationstjänsten som så småningom ska generera vinst till företaget.

Insudo Factory ligger i inkubatorn Ink Borås och 2016 omsatte man 315.000 kronor med ett minusresultat på 15.000 kronor. Förra året gjorde bolaget en nyemission där de fick in 1,5 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER