Sök

Emilia de Poret och supermodellen Mathias Bergh skapar bokningstjänst för modeller

KstingDigitaliseringMode

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Med amerikanskt företag som förlaga vill två svenska modeprofiler förändra hur man bokar modeller och kreatörer i Sverige.

En enkel digital tjänst där kreatörer själva kan styra över sitt arbete och där kunder kan boka exempelvis modeller eller andra talanger. Det är vad Mathias Bergh och Emilia de Poret vill leverera med den nya plattformen Ksting.

“Tanken är att man ska kunna kontrollera sin egen karriär utan att ha en agent som förhandlar. Man kan uppdatera sin portfolio och skriva en kort biografi som kunden kan läsa innan de bokar”, säger Mathias Bergh, vd på Ksting.

Han har själv tolv års erfarenhet som modell för stora märken som H&M, Prada och Gucci.

Inspiration kommer från det amerikanska företaget Swipecast som erbjuder en liknande tjänst i USA. Nu hoppas man att samma koncept även kan slå i Sverige, genom att bara ta ut hälften av den avgift som traditionella agenturer tar för sitt arbete.

Stilexperten och entreprenören Emilia de Poret driver plattformen Säker stil tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow och har gjort sig ett namn i musik- och modebranschen. Hon har varit involverad i Ksting sedan starten, som investerare och rådgivare.

“Det här är ett modernare, snabbare och flexiblare sätt att arbeta jämfört med hur branschen har fungerat tidigare. Det känns som man ger kreatörer en möjlighet att ha koll samtidigt som man också erbjuder en bra affärslösning”, säger hon.

“Genom min samlade erfarenhet från mina olika roller i modebranschen vet jag vad som krävs av både kreatörer och kunder.”

Tjänsten är helt enkelt en digitalisering av industrin, men Emilia de Poret tror inte att den kommer att ersätta mänskliga agenter.

“Det här är ett komplement till andra agenturer. Det kommer på sikt att finns en efterfrågan för snabbare och enklare processer för att boka kreatörer på den här typen av plattform, men det finns tillfällen då man fortfarande behöver agenter för sitt dagliga arbete”, säger hon.

Mathias Bergh berättar att man har en fungerande plattform och att man redan nu har börjat få in ett antal bokningar genom tjänsten. Samtidigt befinner man sig i ett tidigt stadie och letar just nu efter ytterligare investerare.

“Kapital behöver vi ta in absolut. Vi vill kunna ta in en casting director som kan hjälpa till att hitta passande modeller till kunder som inte finns på plattformen ännu. Vi vill att man ska digitalisera allting i framtiden, men vi är samtidigt ödmjuka för att det kan ta tid innan det digitala tar över helt”, säger han.

Läs mer