Sök

Ikea satsar mot e-handel – säger upp 110 personer i Sverige

Ikeae-handel

Foto: Istockphoto

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

"Har varit ett svårt beslut."

 

I förra veckan gick Ikea också ut med att de ska spara 3,5 miljarder kronor varje år och nu kommer nästa smäll för de anställda på Ikea.

I takt med att möbeljätten ställer om mot e-handeln och tvingas de också att säga upp personal. Förutom en hårdare satsning på näthandeln satsar man  också på mindre butiker i city-läge.

I samband med att Ikea släppte en online-rapport för en knapp månad sen sa koncernchefen Jesper Brodin att han räknar med att 20-50 procent av försäljningen kommer ske via nätet. I dagsläget ligger siffran på 5 procent.

"Hade du ställt samma fråga för 12 månader sedan hade jag spått en betydligt lägre onlineförsäljning om fem år,” sa han i samband med att rapporten släpptes.

Den nya strategin innebär att möbeljätten gör om sina globala supportfunktioner och sammanlagt är det 150 jobb  som försvinner i Sverige, Nederländerna och Belgien. 110 personer kommer att sägas upp i Sverige.


Tolga Öncü, Retail Manager på Ikea Group, uppger att beslutet inte har varit enkelt eftersom medarbetarna är viktiga för Ikea.

”Vi kommer hantera denna situation i linje med våra värderingar och stötta alla berörda medarbetare. Vi är i nära dialog med facket för att hitta den bästa lösningen för varje medarbetare”, säger Tolga Öncü.

Ikea har 150 000 medarbetare världen över.

 

 

Läs mer