Vill bli studentens bästa vän - utmanar Blocket på böcker

Vill bli studentens bästa vän - utmanar Blocket på böcker

Bolagets grundare och vd Philip Axelsson

Jonas de Lange

Reporter

Alla som har pluggat vet hur surt det kan vara att betala en förmögenhet för sin kurslitteratur. Det problemet vill nya sajten Studentapan lösa.

Philip Axelsson är vd och grundare av Scholaris Group AB som äger sajten. Han fick idén efter att själv ha blivit blåst när han försökte köpa begagnad kurslitteratur.

“Jag försökte köpa böckerna begagnat först, men då skickade jag pengar utan att få några böcker tillbaka. Det slutade med att jag la 8000 kronor på böcker. Då tänkte jag att det måste finnas något bättre sätt att lösa det här på”, säger han.

Han förklarar att han har velat starta ett bolag hela livet och att han tog chansen när han såg hur stor marknaden var.

“Det är en oerhörd potential i studenter. Det är ungefär 400.000 personer som behöver nya böcker varje år”, säger han.

Han har på egen hand jobbat med att utveckla konceptet sedan starten 2012. Tidigare hade han två skilda sajter för kurslitteratur och gamla tentor men i augusti i år slog han ihop dem till Studentapan.

Det är han själv som stått för all planering och sajtens utformning. Med hjälp av extrajobb har han finansierat frilansprogrammerare som har snickrat ihop sajten efter hans önskan.

Enligt Philip Axelsson erbjuder sajten över 10.000 titlar med flera exemplar av de allra flesta. På sajten står det att Studentapan är sveriges största plattform för kurslitteratur.

Vem som ligger på andra plats är inte helt lätt att svara på.

“Jag antar att det Blocket. Problemet med att jämföra med dem är att man inte kan räkna annonser rakt av eftersom de flesta lägger upp mer än en bok i taget”, säger han.

Han menar också att det är en av sajtens styrkor att alla böckerna ligger var för sig och inte i klumpannonser som på blocket. Han lyfter även fram betalningssystemet där man betalar direkt till Studentapan när man beställer en bok som sedan skickar pengarna till säljaren sju dagar efter att hen har skickat boken.

“Visst påminner det lite om Blocket, men jag skulle säga att vårt system är enklare. Man slipper hela kontakten med säljaren, den biten tar vi hand om istället. Jag tycker att vi påminner mer om Amazons del med begagnade böcker”, säger han.

Trots Blockets storlek ser han inte annonssajten som den största konkurrenten. Istället är det olika facebookgrupper för kurslitteratur som tar störst del enligt honom.

“Nu har vi börjat samarbeta med några köp- och säljgrupper på facebook så jag administrerar nu grupper med ungefär 30.000 användare”, säger han.

Hittils har inte företaget vare sig tjänat några pengar eller tagit in kapital. Under de två första åren har projektet finansierats helt och hållet av Philip Axelsson själv.

Efter att ha lanserat sajten i augusti har det dock börjat ta fart. De växer nu med tre till femhundra medlemmar i månaden och har ungefär tusen besökare i veckan.

“Det gick över all förväntan första månaden. Det enda jag kan se som kan vara ett problem just nu är om sajten växer för snabbt. Det är jätteviktigt att kvalitetskontrollera alla led i processen nu som vi fortfarande är så nya. Tanken är att det här ska skalas upp och komma ut i fler länder så då måste vi veta säkert att det funkar här”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER