Apple-experten: "Microsoft och Sony sket nog i brallan i går"

Apple
Apple-experten: "Microsoft och Sony sket nog i brallan i går"

Foto: Press och Eric Risberg/AP/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Nya Apple TV kommer på kort tid att bli världens tredje största spelkonsol. Det spår Tom Flumé, Apple-expert och affärsutvecklare på den digitala byrån Apegroup.

På onsdagskvällen presenterade elektronikjätten en rad nyheter, varav den största var en betydligt mer kraftfull Apple TV. Till skillnad från förra generationens Apple TV är den nya hårdvaran stark nog att driva spel - inte bara filmstreaming. I och med att Apple TV också får en egen appbutik står nu vägen öppen för bolaget att ta position som en stor distributör av tv-spel.

Bolaget är som bekant redan väletablerat som distributör av mobilspel genom vanliga App store.

“Jag tror att det här kommer att bli väldigt stort. Den som går vinnande ur det här är, förutom Apple, den som lyckas skapa bäst användarupplevelse och bra innehåll. Där är det ganska öppen spelplan”, säger Tom Flumé.

Vilka förlorarna är tycker han är desto tydligare.

“Microsoft och Sony sket nog i brallan i går. Det här kommer direkt att segla upp som den tredje största spelkonsolen. Nintendo Wii kan i princip lägga ner direkt. De får släppa hårdvaran och slänga upp Mario och Zelda som appar på Apple TV i stället”, säger han.

Tom Flumé säger också att appbutiken bäddar för en ny guldrusch för spelutvecklare, ungefär som när mobilspel till Iphone först dök upp och banade väg för Candy Crush Saga och Clash of Clans.

Förändringarna i nya Apple TV får också konsekvenser för streamingtjänster som Netflix, HBO och Viaplay.

Apple har byggt in stöd för att söka efter filmer och serier som finns inuti appar med rösten medan man sitter i soffan.

“För streamingtjänsterna finns risken att de bara blir ett enda stort mediebibliotek där Siri (Apples röstsökfunktion) hovrar ovanpå och letar upp det innehåll som du vill se. Om ingen går in direkt på Netflix för att leta efter filmer att kolla på förlorar streamingtjänsten den direkta kundrelationen. Det Google-sök är för webben, kan Siri bli för appar”, säger Tom Flumé.

Läs fler artiklar
LÄS MER