Kry vill erövra Norge – men läkarförbundet sätter sig på tvären

Kry Digital vårdcentral
Kry vill erövra Norge – men läkarförbundet sätter sig på tvären

Foto: Istockphotos/Kry

Towe Boström

Reporter

Det är inte bara i Sverige som de digitala vårdgivarna är under lupp.
Nu riktar den norska Legeforeningen kritik mot Kry.

Vårdfrågan är en het potatis inför valet och debatten om de digitala vårdgivarna tycks aldrig ta slut.

För några veckor sedan gick en rad forskare ut i ett debattinlägg där de menade att det saknas vetenskapligt stöd för att ställa diagnoser via de digitala vårdbesöken.

Diskussionen handlar bland annat om vilken typ av vård och bedömning som är lämplig att ge när läkaren och patienten inte möts fysiskt.

Och det är inte bara i Sverige som det svingas mot nätläkarna.

I början av förra året tågade Kry in i Norge, och nätläkaren har satsat hårt i grannlandet. Enligt Nettavisen är Kry den spelare som marknadsfört sin tjänst hårdast.

Nu ryter läkarorganisationen Legeforeningen (Norwegian Medical Association) ifrån mot Kry och andra digitala vårdgivare.

Petter Brelin är chef över Norsk forerning for allmennmedisin.

”Vi ser inte det här som en riktig hälsotjänst utan en rådgivningstjänst. Du kan få hjälp med några enkla problem, men det är väldigt begränsat vad de kan hjälpa dig med”, säger Petter Brelin till Nettavisen.

Thorleif Jansen som är medicinskt ansvarig på Kry menar att tjänsten är enkel och tidsbesparande för patienterna. Han tillägger samtidigt att patienterna inte kan få hjälp med allt, men ganska mycket. Som exempel ger han hudutslag, ögonproblem och luftvägsproblem.

Läkarföreningen är dock skeptisk och menar att Krys tjänster inte kan räknas som hälsotjänster då begränsningarna är för stora.

”Vår uppfattning är att den här typen av tjänster är för patienter som inte är särskilt sjuka”, säger Petter Brelin.

Han ifrågasätter hur väl bedömning på distans fungerar i jämförelse med den fysiska vården. Som exempel ger han den svenska granskningen av lunginflammation där det framkom att Kry ställt fel diagnoser i 26 av 40 fall. 

”Det säger kanske inte bara något om den diagnostiska precisionen vid lunginflammation, utan även om användning av video med okända patienter", säger Petter Brelin.

Han öppnar dock upp för användning av videotjänster när det kommer till enklare åkommor.

Läs fler artiklar
LÄS MER