Apple lanserar ny appbutik och satsar på att växa inom tv-spel

Apple lanserar ny appbutik och satsar på att växa inom tv-spel

FOTO: AP/ TT/ Eric Risberg

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Elektronikjätten ska släppa en mer kraftfull variant av Apple TV, som dessutom får en egen App store.

Det var en av nyheterna som presenterades under bolagets pressevent på onsdagskvällen, svensk tid.

Apple TV får också ett nytt eget operativsystem kallat tvOS och en ny rörelsekänslig fjärrkontroll. Tillsammans med appbutiken innebär uppdateringarna att Apple TV blir mer attraktiv för tv-spelutvecklare.

Bolaget berättade också att det nya mobila operativsystemet Ios 9 kommer att släppas 16 september. Som vi tidigare har rapporterat om kommer det att ha stöd för annonsblockerare i webbläsaren Safari, vilket skulle kunna bli ett tufft slag mot mediebolag.

Som väntat presenterade Apple också upphottade mobiltelefoner, kallade Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Mer oväntat var att bolaget också presenterade ett nytt sätt att köpa telefon. Den som betalar 32 dollar eller motsvarande i månaden kommer framöver att kunna få en ny mobil varje år.

Det kräver att man binder upp sig i 24 månader, dock inte till någon teleoperatör, utan bara till Apple. Mobilen kan sedan användas med vilken operatör som helst.

En teknisk nyhet med de nya mobilerna är att skärmarna har så kallad 3D touch. Det innebär att de reagerar olika beroende av hur hårt man trycker på skärmen, vilket gör det möjligt att styra mobilen på ett mer raffinerat sätt.

Läs fler artiklar
LÄS MER