Veoneers vd Jan Carlson om varför han kommer klå Google

AutolivVeoneerSjälvkörande bilar

Jan Carlson, vd på Veoneer. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Breakit och Carnegie Private Banking bjuder nu in dig till en spännande live-intervju med Jan Carlson – svensken som har fått 10 miljarder kronor att bygga självkörande bilar för. Först till kvarn – och det kostar ingenting!

Autoliv är det svenska börsbolaget som byggt upp en mångmiljardverksamhet på att sälja säkerhetslösningar som krockuddar och säkerhetsbälten.

Tidigare i år gick den svenska riskkapitalaktivisten Christer Gardell in som största ägare och just nu håller bolaget på att knoppa av affärsområdet Autoliv electronics.

Avknoppningen – som numera heter Veoneer – ska helt fokusera på framtidens säkerhetslösningar och självkörande bilar. Satsningen kommer ledas av Jan Carlson som just nu är vd för hela Autoliv.

Han seglar därmed upp som Stockholmsbörsens just nu kanske hetaste vd.

“Det känns väldigt spännande naturligtvis. Veoneer har en helt annan hastighet i utvecklingen och kräver en annan typ av kompetens än vad Autoliv gör”, säger Jan Carlson till Breakit.

Redan efter sommaren beräknas Veoneer noteras som ett separat bolag på börserna i New York och Stockholm.

Christer Gardell har tidigare hyllat satsningen.

"Verksamheten inom autonomous driving har en fantastisk potential. Den har en väldigt spännande uppsida och på längre sikt kommer bolaget att gå mycket bättre", sade han till nyhetsbyrån Direkt i mars i år.

Autoliv har åtagit sig att finansiera upp Veoneer med upp till 1,2 miljarder dollar – motsvarande 10 miljarder kronor – för att ta bolaget till lönsamhet.

“Vi ska kunna genomföra vår affärsplan utan att behöva ta in ny finansiering. Ska man genomföra större förvärv eller sammanslagningar får man kanske hitta finansiering på annat håll”, säger Jan Carlson.

Med sin nya vd-roll intensifieras hans kamp mot giganter som Volkswagen, Tesla och Googles systerbolag Waymo om att hinna först med tekniken för självkörande fordon.

Torsdagen den 17 maj kan du höra mer om den fajten. Då intervjuas nämligen Jan Carlson på scen hos Carnegie Private Banking av Breakits medgrundare Olle Aronsson. Intervjun med Jan Carlson är en del av den seminarieserie som Breakit genomför tillsammans med Carnegie Private Banking på temat “Gamechangers 2018”.

Det här är andra delen i intervjuserien – premiären blev fullsatt så anmäl dig här redan idag för att säkra en plats!

Kvällens hållpunkter:

  • 17.00 Välkomstmingel och affärsnätverkande.
  • 17.30 Breakits Olle Aronsson inleder kvällen tillsammans med Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie
  • 17.45 Intervju med Jan Carlson, vd Veoneer.
  • 18.15 Affärsängeln Aurore Belfrage och Henrik von Sydow reder ut – kommer politiken bli ett farthinder för självkörande bilar i Sverige?
  • 18.45 Mingel och affärsnätverkande fortsätter.


Datum och tid: Torsdag 17 maj, kom redan vid 17 för affärsnätverkande!

Plats: Carnegie Private Banking, Regeringsgatan 56, Stockholm.

Anmälan: Klicka här! (Notera att vi tar ut en avgift på 300 kr vid no-show).

Läs mer