Sök

Ica på offensiven – lägger 600 miljoner på robotlager från Ocado

Icae-handel

Per Strömberg, vd för Ica gruppen. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Satsar tungt på e-handeln.

I slutet av april öppnade Ica sin första "dark store", alltså ett lager som bara servar nätkunder. Nu tar matjätten nästa steg för att öka farten på nätmaten.

Fram till 2022 ska Ica investera cirka 600 miljoner kronor i en helautomatiserad e-handelslösning från brittiska Ocado. Samtidigt skriver Ica ned sin nuvarande e-handelsplattform med 80 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande. Nedskrivningen belastar det andra kvartalets nettoresultat.

Ocado skickar över 260.000 beställningar varje vecka i centrala London och har redan ett helautomatiserat lager i den engelska huvudstaden. De ligger även långt fram vad gäller utveckling av robotlager och Breakit har tidigare skrivit om hur de experimenterar med packrobotar som använder sugproppar (klicka här så kan du till och med få se en liten film).

Under 2018 är Ica:s investering cirka 200 miljoner kronor. Projektet kommer att innebära investeringar inom Ica Fastigheter på cirka 500 miljoner kronor.

Byte till Ocados e-handelsplattform kommer att genomföras 2021. Ett nytt högautomatiserat lager för e-handel i Stockholmsregionen förväntas bli färdigt under 2022.

"Avtalet innebär att Ocado kommer att anpassa sin världsledande e-handelsplattform till Icas affärsmodell med fria handlare", skriver Ica i pressmeddelandet.

I slutet av november 2017 skrev branschtidningen Icanyheter att Ocado var på väg att etablera ett "stort" samarbete med Ica i Sverige. I mitten av december avböjde Icas vd Per Strömberg att kommentera uppgifterna i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer