Sök

Högerextrema nättidningen Fria Tider stämmer minst 65 svenskar

Fria TiderFT News GroupFria tider

Stockholms tingsrätt. Foto: TT Skärmdump

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

En efter en nås de av kravbreven från Fria Tider.
Nu dras den högerextrema nättidningens läsare till domstol, kan Breakit avslöja.
"Helt plötsligt fick jag en faktura", säger en av dem.

Under parollen ”Mediesverige behöver en rak höger” serverar nättidningen Fria Tider outtröttligt sin världsbild till läsarna. Statens medieråd klassade 2013 sajten som en del av "den radikala högerpopulistiska nätmiljön".

Andra, som Expressen, kallar Fria Tider för en "hatsajt".

Precis som många av de andra så kallade alternativmedierna lägger tidningen stor vikt vid att rapportera om brott som invandrare har begått, ibland med namn och bild.

Men den här artikeln ska inte handla om Fria Tiders innehåll, utan om dess affärer.

Breakit kan i dag avslöja att Fria Tider drar ett stort antal av sina läsare inför domstol för att kräva dem på pengar. Inom loppet av en månad har över 65 fall dykt upp i Stockholms tingsrätt.

Handläggare vid domstolen berättar för Breakit att de inte tidigare varit med om något liknande från en mindre tidning.

”Inte i denna skala. Dessa mål följer alla samma mall, där Fria Tider menar att de inte fått betalt för digitala prenumerationer”.

Breakit har tagit del av dokument som beskriver Fria Tiders krav. Bolaget kräver 365 kronor för själva prenumerationen. Sedan tillkommer en rad andra kostnader.

I ett fall som vi tittat närmare på kräver Fria Tider därför 1123 kronor, plus rättegångskostnader.

Breakit har varit i kontakt med flera av kunderna som nu dras till domstol av Fria Tider.

Deras berättelser varierar. Vissa uppger att de beställt prenumerationen, men att de bestridit fakturorna då inkassoavgifter har tillkommit eller då de varit missnöjda med tjänsten.

Vissa uppger att de aldrig har beställt någon prenumeration.

”Jag följer dem på Facebook, och har inte velat ha någon prenumeration. Helt plötsligt fick jag en faktura”, säger en av dem till Breakit.

Storsatsar på digitala prenumerationer

Fria Tider grundades 2009 av chefredaktören Widar Nord. För att finansiera sin verksamhet (Google har till exempel bannlyst Fria Tider från sitt annonsnätverk) har nättidningen satsat hårt på att sälja digitala prenumerationer.

Enligt Widar Nord har Fria Tider i dagsläget närmare 20.000 digitala prenumeranter. Han pekar på att andelen som går till indrivning via kronofogden och senare domstol är låg.

"Sett till det totala antalet kunder är det inte ett stort antal. Att det kommer så pass många just nu beror på att vi tidigare inte haft en fungerande kravrutin", säger Widar Nord till Breakit.

Vissa av kunderna hävdar att de aldrig har köpt en prenumeration, varför drar ni dem till domstol?

"Det är inte sant. I de fall där vi bedömer det som ett solklart fall, att personen köpt vår tjänst och trots det bestrider fakturorna, begär vi överlämnande till tingsrätt".

Han bedömer att det totalt kommer att bli "några hundra" rättsprocesser under året. Nättidningen har inga formella avtal med sina prenumeranter. Istället hänvisar bolaget till att kunderna har beställt de digitala prenumerationerna via sajten, fått inloggningsuppgifter till sin mejladress och sedan loggat in för att komma åt innehållet bakom betalväggen.

Drivs från Malta för att slippa skatt

Trots sin ambition om att "Ge Mediesverige en rak höger" finns varken Fria Tider eller dess grundare i landet. Fronten mot kunderna är bolaget FT News Group OÜ, registrerat i Estland.

Publishern Widar Nord har själv utvandrat från Sverige, och bor enligt egen uppgift på Malta. Där finns även tidningens moderbolag, och dess redaktion, berättar Widar Nord.

Malta är ett av Europas skatteparadis, och Widar Nord är själv öppen med skälen till att han valt att slå sig ned på den lilla medelhavsön och driva Fria Tider därifrån.

"Det är för att skatterna är lägre", säger han.

Själv ser Widar Nord inga problem med att verka från ett utländskt skatteparadis, och samtidigt driva en sajt vars mål är att påverka den svenska samhällsdebatten exempelvis gällande invandringsfrågor.

"Jag begriper inte motsatsförhållandet. Jag har väl rätt att ge ut en produkt utan att bo i landet, det är ju en kommersiell produkt och det finns många andra företag som har ägare som bor utomlands, men som säljer sina produkter i Sverige", säger Widar Nord.

Han tillägger att Fria Tider betalar moms i det land där konsumtionen sker.

"Till största delen är det i Sverige, så staten går inte lottlös".

FT News Group har inte lämnat in någon årsredovisning på flera år. Det är därmed oklart hur stora intäkter Fria Tider egentligen har.

Widar Nord vill inte berätta vad tidningens moderbolag på Malta heter, men uppger att verksamheten omsätter omkring 5,5 miljoner kronor och att den genererar en vinst.

Själv har Widar Nord, enligt Kronofogdemyndigheten, två skatteskulder i Sverige på totalt 76.693 kronor. Skulder som han själv uppger att han inte känner till trots att de härrör från 2013 och 2014.

Widar Nord uppger senare i ett mejl att han inte bodde i Sverige, och inte hade någon skattepliktig inkomst här, under perioden som hans skatteskulder gäller. Han menar att Skatteverket har skönstaxerat honom på grund av utebliven deklaration, men att hans skatt skulle vara noll kronor.

"I mitt fall drog Skatteverket uppenbarligen till med dryga 70.000 kr istället av skäl som är okända för mig", skriver Widar Nord.

Enligt svensk skattelagstiftning är det upp till den utvandrade att visa att hen inte längre har "väsentlig anknytning" till Sverige. I annat fall kan man bli skattskyldig här.

Når ut brett via Facebook

De högerpopulistiska invandringsfientliga så kallade alternativmedierna börjar bli en allt starkare kraft med stor spridning i sociala medier. Det syns exempelvis på Facebook.

Under årets första fyra månader nådde exempelvis Nyheter Idag, som drivs av den tidigare SD-politikern Chang Frick, 1,1 miljoner interaktioner på Facebook. Det är fler än stora medier som Svenska Dagbladet, men strax under siffrorna för Dagens Nyheter och Metro.

Fria Tider nådde under samma period strax under 300.000 interaktioner på  Facebook, vilket gör sajten större än exempelvis Samtiden, en tidning som ges ut av Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid.

I fjol avslöjade Eskilstuna-Kuriren att Fria Tider hade kopplingar till "trollfabriken" Granskning Sverige. 

För Widar Nord började banan som medieentreprenör i radikala högerpopulistiska nätmiljön med en personlig övertygelse.

"Tidningen är inte det enda jag gör, men den ger möjligheten att formulera tankar och idéer som inte finns i Sverige annars. Jag ville göra något helt annat än vad som fanns. I dag är vi ju fler som håller på, men det var så det började", säger Widar Nord.

Fria Tiders artiklar skrivs av anonyma skribenter. Widar Nord vill inte berätta var på Malta redaktionen håller till. 

"Vi vill inte ha besök. Det kan finnas kriminella personer som vi har skrivit om som vill komma om vi går ut med adressen".

Läs mer