Pingis Hadenius: “Min värsta oro är att behöva vara i händerna på någon annan”

EconomistaTechledaren svararHow to ledarskap

Pingis Hadenius. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Pingis Hadenius är vd för ett av Nordens snabbast växande skönhetsmärke. Totalt är hon engagerad i åtta bolag tillsammans med parhästen Isabella Löwengrip. Lösning är hennes mantra och hon har en klar idé om hur man bygger en sund bolagskultur.

Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip lärde känna varandra 2011 över en lunch på en restaurang i Stockholm. Det var då de bestämde sig för att skriva en bok om privatekonomi och föreläsa om det. Sedan har det rullat på, och i dag driver de flera bolag tillsammans.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick dig att ge dig in i entreprenörslivet?
"Jag arbetade som publisher på IDG och höll på att skriva boken 'Economista' tillsammans med Isabella. Innehållet riktade sig till kvinnor som vill ta kontroll över sin privatekonomi och vi upptäckte att det fanns bra motiv till att starta ett bolag kring produkter och tjänster kopplade till Economista-konceptet. Att skriva en bok ihop är också en bra prövning för att veta om man passar som bolagspartners, vi hade samma driv och kompletterade varandra. Dessutom hade jag alltid längtat efter att vara entreprenör men lite kastat in handduken. Nu bestämde jag mig för att verkligen satsa. Jag tog mitt sparkapital och visste att jag skulle klara mig två år utan att tjäna pengar. Jag behövde dock inte nagga på sparpengarna, vi fick igång Economista snabbt och strax efter det vårt skönhetsbolag Löwengrip och sedermera skobolaget Flattered”.

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?
“Jag skulle säga att de dåliga råden har handlat om rekrytering. Jag har i vissa fall gått för mycket på någons personliga åsikt om en person. Det är ju lite som att ta ett råd rakt upp och ned, och rekryteringsmissar kostar mycket. Rent generellt tycker jag att det är viktigt att lyssna och inspireras av andra men man måste alltid göra sin egen analys”.

Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip. Foto: Sara Lindmark.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa?
“Jag bestämde mig för att inleda en förhandling mot en fabrik som vi hade blivit lurade av. Det var ett svårt beslut eftersom det stod massor av pengar på spel och utfallet skulle kunna få stora konsekvenser, och påverka bolaget mycket. Jag försökte att bara fokusera på målet, hålla mig cool och inte låta känslorna ta vid. I slutändan blev det ingen formell process och resultatet slutade till vår fördel”.

4. Vilka situationer gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?
“Vi har engagemang i åtta bolag och jag är vd för Löwengrip Beauty, så jag känner mig ofta mer eller mindre stressad. Samtidigt är jag en person som gillar att ha mycket att göra och driver man tillväxtbolag blir det så. Personalutmaningar är nog det som stressar mig mest, när någon inte passar in i organisationskulturen eller teamet, eller inte trivs med sin roll. Sådana grejer går inte att lösa genom en ‘quick fix’. Det är människor så där måste man verkligen vara lugn, tänka strategiskt och inse att alla tolkar saker och ting annorlunda. Jag reagerar genom att alltid tänka lösning, det går inte att bli entreprenör om man lägger sig ned och får panik”.

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?
"Jag har precis köpt ett hus på Fårö, jag älskar att vara där. Det är min oas där jag hämtar kraft och umgås med familjen. Så om jag inte får investera pengarna i våra bolag så jag skulle köpa ännu mer mark och fastigheter för privat bruk”.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig?
“Det är otroligt viktigt. På kort sikt klarar man allting men i det långa loppet måste man ha en balans mellan jobb och privatliv. Jag tränar 5-6 dagar i veckan och promenerar överallt för att rensa huvudet och få frisk luft. Jag äter till 80 procent bra kost och är vegetarian, och omger mig med bra människor som ger energi. Jag går på meditationsyoga en gång i veckan, för mig är egentligen all slags träning en form av meditation, det är också så jag ofta umgås med mina vänner. Lättaste sättet att bränna ut sig är att sluta träna och slarva med kost och återhämtning. Jag ställer aldrig in ett träningspass, det är heligt i kalendern. Jag har inte varit sjuk sedan jag blev entreprenör trots att jag jobbar mycket, det ser jag som ett bevis på att min livsstil är sund”.

7. Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?
“Rak kommunikation utan skuldbeläggning är så viktigt för hälsan. Vi har medarbetare mellan 21 och 69 år och särskilt de yngre behöver bygga en trygg bas och självkänsla. På arbetsplatser där saker hänger osagt i luften kan medarbetare gå runt med den klassiska klumpen i magen vilket leder till psykisk ohälsa och stress. Vi har en företagscoach som alla träffar individuellt en gång i månaden. Det är ett riktigt bra sätt för att bygga trygga individer som vågar blåsa i pipan om något inte står rätt till. Apropå Me too-debatten som varit är det viktigt att alla vet hur de ska agera om de blir felaktigt bemötta. Jag och Isabella förespråkar också träning för att må bra på jobbet. Vi är delägare i träningstjänsten Fitness Collection har ett lunchpass med alla våra medarbetare en gång i veckan”.

8. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
“Vi firar jättemycket måste jag säga, ordnar fester och firar födelsedagar. Eftersom Isabella och jag är delägare i Guldkula champage finns det alltid ett par flaskor på kylning. Vi har en stor säljklocka i guld som vi drar i när vi gör en affär och är även måna om att hylla medarbetare och team genom peppande mejl. Sedan är vi noga med att man ska vara hälsosam, och med ett kontor på Stureplan påpekar jag ofta vikten av balans och att hålla koll på sin alkoholkonsumtion. Man ska vara tillåtande och sund, allt handlar som sagt om balans”.

9. Vad oroar du dig mest för i jobbet? Hur hanterar du oron?
“Jag försöker verkligen slå bort all typ av oro för det leder inte till något. När orostankar kommer försöker jag göra något positivt, som att träna eller bolla med en kollega. Den värsta oron är att behöva vara i händerna på någon annan, som när en flight eller ett tåg blir försenat så att balansschemat rubbas. När problem uppstår frågar jag mig vad motgången ska lära mig och kör jag fast är det bara att ta hjälp. Våra medarbetare är fantastiska på sådan typ av krishantering, alla ställer upp för varandra när något gått fel eller någon gjort ett misstag. Då byts oro till lösnings-glädje och energin som frigörs är enorm!”

10. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?
“Innan jag blev entreprenör var jag på diverse arbetsplatser där kommunikationen var otydlig och det fanns inslag av så kallad 'back-stabbing'. Jag blev ofta sjuk som konsekvens och tappade rösten vid flera tillfällen. Jag insåg hur ineffektiv en organisation blir när man lägger tid på oro och när det finns frågetecken i luften. Att driva eget och sätta en sund företagskultur är det bästa jag gjort för min hälsa. Hur jag tog mig ur det? Som en sann Economista har jag alltid haft en ekonomisk buffert. Med en buffert kan man ta de livsbesluten som är viktiga för en. I mitt fall var det möjligheten att säga upp mig och våga satsa på entreprenörslivet. Många fastnar i dåliga kärleksrelationer eller jobb för att de inte har råd att bryta sig loss. En ekonomisk buffert skapar frihet och är bra för hälsan!”

11. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?
“Henrik Bunge, vd i Björn Borg, känner jag sedan länge. Han ger trots det alltid så extremt goda insikter i ledarskap och hur man driver bolag framåt. Han har också den rätta attityden till livsbalans”.

Pingis Hadenius

Ålder: Född 1978.
Uppvuxen: Uppsala, USA och Australien.
Bor: Fårö och Östermalm.
Gör: Vd i Löwengrip Beauty, styrelseordförande i Flattered, styrelseledamot i Nordic Tech House. Medgrundare av dessa bolag. Delägare i Guldkula Champagne, Brand Bassador, Stylein, Fitness Collection, Qurant, Cellaviva och Wavy.
Familj: Pojkvän David. Professor pappa Axel, docent mamma Kajsa, samt läkarsyskonen Hildur och Carl.
Karriär i korthet: Civilekonom. Investmentbanker och marknadsroller i skönhetsbranschen. Chefredaktör och publisher för flera tidningar bland annat inom Elle och IDG.
Medievanor: Ekonomiekot, WSJ, DI och FT.
Den perfekta helgen: På Fårö med nära och kära eller en spännande resa utomlands eller en dagsfest.

5 snabba


Bok eller podd – Båda! Beror på ”mood”.
Morgon eller kväll – Morgonstund har guld i mun.
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision
Tåg eller bil – Mitt rekord är 309/km/h på Autobahn

Läs mer