Sök

Myndighetsmejlen avslöjar – så hög är Northvolts nya monstervärdering

NorthvoltBatterier

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Peter Carlssons gigtantiska batteriprojekt värderas till 5,7 miljarder kronor – med en asterisk bakom.

På fredag förmiddag höll Northvolt en presskonferens på sin nya testanläggning i Västerås. Grundaren och Tesla-veteranen Peter Carlsson hade bjudit in bland annat näringsministern Mikael Damberg när det första spadtaget togs på tomten.

Det senaste halvåret har stora delar av Northvolts utveckling varit höljt i dunkel. Investeringarna man gått ut med har fortfarande inte genomförts officiellt och förvärvet av marken i västerås har dragit ut på tiden.

Nu kan dock Breakit berätta att det börjat röra på sig även på finansieringssidan.

Northvolt har i flera steg gått ut med att man fått löften från investerare, långivare och bidrag från Energimyndigheten på ungefär 900 miljoner kronor. Bland investerarna finns bolag som Scania, vindkraftbolaget Vestas och ABB. I två olika mejl till Bolagsverket registrerar Northvolt formellt nu 150 miljoner kronor av dessa.

Sedan tidigare finns hela 5,7 miljarder aktier i Northvolt. Det innebär alltså att bolaget innan investerat kapital värderas till just 5,7 miljarder kronor.

Den siffran kommer dock med en rejäl asterisk. Aktierna som getts ut är nämligen så kallade preferensaktier. Det innebär kort förklarat att de nya ägarna har förtur på utdelning om bolaget gör vinst eller säljs. Exakt hur avtalsvillkoren för preferensaktier ser ut kan variera i stor utsträckning. Klart är dock att de har ett högre värde än aktier fram tills de fått ut pengarna de har förtur på.

Att bolaget nu värderas till 5,7 miljarder kronor är samtidigt kanske inte så uppseendeväckande med tanke på att hela projektet i slutändan väntas kosta hela 40 miljarder kronor.

LÄS MER OM PREFERENSAKTIER: Här är avtalsdetaljen som kan göra entreprenörer till förlorare

Läs mer