Sök

Spotify höjer priserna – Norrmännens lojalitet sätts på prov

SpotifyStreamingSpotify

Foto: Audun Braastad/NTB scanpix/TT/Maja Suslin.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Spotify höjer priset i Norge - och det kan tyda på en kommande prishöjning även i andra länder.

Det är norrmännen som blir testpanel när Spotify vill experimentera med betalningslösningar. 

Priset på nya Spotifys-prenumerationer i grannlandet kommer att öka med tio procent från och med maj, uppger Bloomberg. 

De existerande användarna berörs av prishöjningen från och med juli. Enligt Bloomberg berörs samtliga former av betalversionen, det vill säga den ”vanliga” samt den för familjer och studenter. 

”För att möta marknadsefterfrågan och villkor, och samtidigt fortsätta erbjuda en bra personifierad tjänst, höjer Spotify priset på vår premium-version”, skriver Spotify i ett uttalade.

Norge uppges vara en bra testmarknad eftersom majoriteten av lyssnarna betalar för en premium-version.

För Spotify, som börsnoterades i mars, gäller det nu att visa för investerarna att det finns en plan för lönsamhet. Om modellen når framgång i Norge är det möjligt att priset även höjs i andra delar av världen, skriver Bloomberg. 

I samband med börsnoteringen trodde Breakits nyhetschef och Spotify-expert Jon Mauno Petterson att det skulle bli aktuellt med en höjning av priset.

Han såg två tydliga anledningar till att Spotify måste höja priset. 

Dels fortsätter förlusterna att öka och dels minskar intäkterna per prenumerant.

Att intäkterna per prenumerant minskar kan delvis tillskrivas Spotifys strategi för att pumpa upp antalet prenumeranter inför börsdebuten.

“Billiga familjeabonnemang har boostat antalet prenumeranter, men på bekostnad av lägre intäkter per prenumerant. Exakt hur man ska lösa detta på lång sikt framgår inte riktigt i Spotifys prospekt," sa Jon Mauno Petterson i Breakits podcast. 

Det finns dock många analytiker som ifrågasätter huruvida streamingjätten kommer kunna övertala användarna att betala mer. Apple och Amazon är jättar som utmanar inom musik-segmentet och vi har tidigare rapporterat att Apple Music knappar in på Spotify.

Läs mer