”Vi är Sveriges smartaste bolag” - Fingerprint Cards vd talar ut

Fingerprint
”Vi är Sveriges smartaste bolag” - Fingerprint Cards vd talar ut

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

För tio år sedan var företaget nära döden - nu är Fingerprint börsens hetaste techbolag. ”Största utmaningen är att klara anstormningen av kunder”, säger vdn Jörgen Lantto.

Under onsdagen var sensorbolaget Fingerprint den överlägset mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen. En analys av investmentbanken Carnegie med rubriken ”Goldfinger” eldade på aktiekursen som steg med nästan 18 procent. I analysen, som är den första som gjorts av något av de stora analyshusen, sätter Carnegie en riktkurs på 350 kronor vilket kan jämföras med gårdagens slutkurs på 249 kronor.

Intresset för Fingerprint-aktien lär knappast bli mycket mindre idag efter att tidningen Dagens industri på onsdagen publicerar en stort uppslagen intervju (betalvägg) med Fingerprints vd Jörgen Lantto. I intervjun avslöjar Fingerprint-vdn att hela bolaget var på väg att gå under för ungefär tio år sedan.

”Fingerprint Cards var till och med nära att läggas ned i mitten av 2000-talet”, konstaterar han.

Den stora vändningen kom när den amerikanska jätten Apple köpte upp Fingerprints största konkurrent och något år senare gjorde fingertouch-tekniken till standard i sina telefoner. Plötsligt var Fingerprint det vassaste alternativet för alla andra mobiltelefontillverkare och det har nu också börjat visa sig i försäljningssiffrorna. Fingerprints egen försäljningsprognos för 2015 ligger på 2,5 miljarder kronor och försäljningen under det andra kvartalet blev 445 miljoner kronor - en ökning med 912 procent jämfört med samma period i fjol.

Många på aktiemarknaden är tveksamma till om Fingerprint, som underleverantör till den hårt konkurrensutsatta mobiltelefonindustrin, kommer lyckas hålla uppe sina vinstmarginaler. Men i intervjun med Dagens industri visar Jörgen Lantto ingen sådan oro:

”Över tid är det realistiskt att ha 20 procents rörelsemarginal. I fasen vi befinner oss nu kan vi nog ligga över det också i perioder. vettiga bolag i halvledarindustrin, som till exempel Qualcomm, har legat på över 30 procent, men marginalen dras upp av deras patentdel. men vi kan väl också licensera patent om vi vill”.

Jörgen Lantto pekar på att Fingerprint är ett bolag som ligger i absoluta framkanten när det gäller teknisk kompetens.

”Folk kanske tror att det är något trivialt vi håller på med, men Fingerprint Cards är ett helt unikt företag i Sverige med väldigt högteknologiskt innehåll. 30 procent av de som jobbar inom R&D (Forskning och utveckling) har doktorsexamen. Det här är Sveriges smartaste företag”, slår han fast.

Göteborgs-baserade Fingerprint Cards levererar sensorer för fingeravtrycksigenkänning som används bland annat i mobiltelefoner och surfplattor.

Läs fler artiklar
LÄS MER